Varování z EU: Přijdou sankce kvůli mužům?

Kristalina Georgieva, bulharská politička, místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro rozpočet a lidské zdroje, přišla s varováním, že pokud Komise nezvýší počet žen ve svých řadách, přijdou sankce. Informoval o tom bruselský server Politico.

Ilustrační fotografie
reklama

Georgieva se nechala slyšet, že pokud instituce EU nepřijmou do vrchních pozic více žen, je odhodlaná zavést sankce. Ty by mohly znamenat i kompletní pozastavení přijímání mužů do pracovních pozic v rámci Evropské komise.

Georgieva se v rámci snahy o větší zastoupení žen ve vedení EU chce zasadit o to, aby do roku 2019 bylo na vysokých pozicích této instituce 40 % žen. V současnosti jsou dle jejich slov 30 % vrchních manažerů a 33 % středních manažerů ženy.

Politička také upozorňuje, že je pro ženy v rámci Evropské komise těžké vypracovat se ze středních pozic výše. „Musíme nahoru dostat více žen. Pokud máte rozmanitější pracovní prostředí, činíte lepší rozhodnutí," zdůvodňuje své kroky Georgieva.

Server dodává, že ačkoliv prezident Evropské komise vyzval členské státy, aby do jeho týmu nominovaly ženy, učinilo tak jen málo z nich. Česká republika ale jednou z nich byla – v rámci Junckerovy komise působí na pozici komisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví Věra Jourová.

Témata: EU | ženy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky