Merkelová bez obalu: Pomáhat uprchlíkům je naším úkolem

Německá kancléřka ve čtvrtek v souvislosti s nedávnými teroristickými útoky uspořádala v Berlíně velkou tiskovou konferenci, na které mimo jiné hovoří i o problémech azylové politiky. Kancléřka je přesvědčená, že chybu s přijímáním uprchlíků neudělala - ba naopak. Pomoc lidem v nouzi považuje za historický úkol, který je třeba splnit.

Angela Merkelová
reklama

Kancléřka Angela Merkelová se vrátila dříve z dovolené a uspořádala velkou konferenci v Berlíně, na které mimo jiné řeší i otázky spojené s nedávnými útoky v Německu a ve Francii.

Ačkoli Merkelová čelí dlouhodobě kritice v souvislosti s příliš kontroverzní azylovou politikou, je přesvědčená, že žádnou chybu neudělala. Právě naopak. Myslí si, že je důstojné "každému člověku v ohrožení poskytnout azyl", obzvlášť když prchá před válkou.

Jak několikrát zdůraznila, Německo je silnou zemí, která se s překážkami vyrovná. "Neříkala jsem, že to bude jednoduchá věc, ale stejně jako tenkrát jsem i dnes přesvědčená, že to zvládneme a splníme tento historický úkol," řekla na konferenci.

Zároveň zdůraznila potřebu bojovat proti teroru, který ohrožuje národní svobody. "Chtějí dosáhnout toho (teroristé), aby lidé zapomněli na to, co je spojuje. Chtějí narušit naši ochotu přijímat lidi, kteří u nás hledají útočiště," dodala Merkelová.

Německo v minulém týdnu řešilo hned několik útoků - a to třeba v Ansbachu, kde se odpálil syrský běženec, nebo v Mnichově, kde Němec íránského původu zabil devět lidí. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky