Němci se bojí vycházet. Čechy ale ministerstvo nevaruje

Za poslední týden zažilo Německo čtyři brutální útoky. Cizinci útočili ve vlaku, obchodním centru, na ulici a naposledy u hudebního festivalu. České ministerstvo zahraničí ale zatím varování před cestou k sousedům nechystá.

Ilustrační fotografie
reklama

V Německu přibývá teroristických útoků, které jsou dílem imigrantů. Jen v Bavorsku zaznamenali za poslední týden tři brutální činy, další cizinec útočil na jihozápadě země. Němci se bojí vycházet a mají strach, co přijde dál.

S obavami se lidé svěřují i na sociálních sítích. "Kdy se z Německa stala válečná zóna? Láme mi srdce vidět svou zemi v takovém stavu," napsala na Twitter Aileen. "Každý den útok v jiném městě, člověk aby se bál na každém kroku," uvedla zase Lea.

České ministerstvo zahraničí ale zatím žádné varování před cestou do Německa nechystá. "V tuto chvíli o tom neuvažujeme," sdělila na dotaz TN.cz mluvčí ministerstva Irena Valentová. "Už po pátečním útoku v Mnichově jsme ale vydali určitá doporučení," dodala.

Češi by měli v Německu dbát zvýšené opatrnosti hlavně na frekventovaných místech, případně se jim pokusit vyhýbat. "Měli by být na veřejnosti obezřetní ke svému okolí a sledovat zpravodajství. Zároveň fungují po celém Německu nouzové linky, na které mohou volat," doplnila Valentová.

Ministerstvo také všem cestovatelům doporučuje registraci v systému DROZD, který v případě útoku, přírodní katastrofy nebo jiné nouze informuje o hrozícím nebezpečí. Registrace v systému je ale pouze dobrovolná.

Minulé pondělí napadl 17letý Afghánec v regionálním vlaku mezi městy Würzburg-Heidingsfeld a Ochsenfurt cestující mačetou a sekerou, zranil 4 lidi. V pátek pak 18letý Němec íránského původu v obchodním centru Olympia v Mnichově zastřelil 9 lidí a 21 zranil.

V neděli pak zaútočili dva Syřané. Odpoledne zavraždil cizinec půlmetrovou mačetou těhotnou ženu v Reutlingenu na jihozápadě Německa, další dva lidi zranil. Večer se odpálil 27letý Syřan u vstupu na hudební festival, jen díky zásahu pořadatelů kromě pachatele nikdo nezemřel. Výbuch ale zranil 12 lidí. 

Témata: Německo | Česko | terorismus

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky