Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci se bojí vycházet. Čechy ale ministerstvo nevaruje

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Za poslední týden zažilo Německo čtyři brutální útoky. Cizinci útočili ve vlaku, obchodním centru, na ulici a naposledy u hudebního festivalu. České ministerstvo zahraničí ale zatím varování před cestou k sousedům nechystá.

V Německu přibývá teroristických útoků, které jsou dílem imigrantů. Jen v Bavorsku zaznamenali za poslední týden tři brutální činy, další cizinec útočil na jihozápadě země. Němci se bojí vycházet a mají strach, co přijde dál.

S obavami se lidé svěřují i na sociálních sítích. "Kdy se z Německa stala válečná zóna? Láme mi srdce vidět svou zemi v takovém stavu," napsala na Twitter Aileen. "Každý den útok v jiném městě, člověk aby se bál na každém kroku," uvedla zase Lea.

České ministerstvo zahraničí ale zatím žádné varování před cestou do Německa nechystá. "V tuto chvíli o tom neuvažujeme," sdělila na dotaz TN.cz mluvčí ministerstva Irena Valentová. "Už po pátečním útoku v Mnichově jsme ale vydali určitá doporučení," dodala.

Češi by měli v Německu dbát zvýšené opatrnosti hlavně na frekventovaných místech, případně se jim pokusit vyhýbat. "Měli by být na veřejnosti obezřetní ke svému okolí a sledovat zpravodajství. Zároveň fungují po celém Německu nouzové linky, na které mohou volat," doplnila Valentová.

Ministerstvo také všem cestovatelům doporučuje registraci v systému DROZD, který v případě útoku, přírodní katastrofy nebo jiné nouze informuje o hrozícím nebezpečí. Registrace v systému je ale pouze dobrovolná.

Minulé pondělí napadl 17letý Afghánec v regionálním vlaku mezi městy Würzburg-Heidingsfeld a Ochsenfurt cestující mačetou a sekerou, zranil 4 lidi. V pátek pak 18letý Němec íránského původu v obchodním centru Olympia v Mnichově zastřelil 9 lidí a 21 zranil.

V neděli pak zaútočili dva Syřané. Odpoledne zavraždil cizinec půlmetrovou mačetou těhotnou ženu v Reutlingenu na jihozápadě Německa, další dva lidi zranil. Večer se odpálil 27letý Syřan u vstupu na hudební festival, jen díky zásahu pořadatelů kromě pachatele nikdo nezemřel. Výbuch ale zranil 12 lidí. 

Témata:  Německo Česko terorismus

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy