Sklenkou vína ke zdraví? Ne! A je to ještě horší

Dlouhodobě se vedou spory o to, zda alkohol v přiměřeném množství může být prospěšný zdraví, nebo zda zdraví naopak škodí. S odpovědí nyní přišli vědci z novozélandské Otagské univerzity. Jejich závěry se ale většině lidem líbit nebudou. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Ilustrační fotografie
reklama

Studie, která byla zveřejněna ve vědeckém časopise Addiction, došla k závěrům, že existuje přímé spojení mezi konzumací alkoholu a vznikem rakoviny. „Existují silné důkazy, že alkohol způsobuje rakovinu na sedmi místech v těle a možná i na dalších," varuje Jennie Connorová z oddělení preventivní a sociální medicíny Otagské univerzity.

Ačkoliv vědci zatím přesně nevědí, jak alkohol rakovinu způsobuje, na základě epidemiologických důkazů odvodili, že alkohol způsobuje rakovinu ústní části hltanu, hrtanu, jícnu, jater, tlustého střeva, konečníku a prsu. Varují, že se dále objevují důkazy, že by mohl souviset i s rakovinou kůže, prostaty a slinivky břišní.

Connorová také upozorňuje, že riziko se s počtem konzumovaného alkoholu zvyšuje. Riziko existuje podle ní ale i pro lidi, kteří alkohol konzumují jen středně či málo.

Výsledky analýzy se zakládají na údajích získaných během posledních 10 let předními organizacemi, které se zabývají výzkumem rakoviny. Výsledky podle deníku uznali i zdravotní experti, kteří nyní navrhují, aby byli lidé o riziku informováni a aby na obalech alkoholu byly varovné nápisy, jako je tomu například u cigaret.

Connorová ale dodává, že pokud lidé alkohol pít přestanou, jejich riziko vzniku rakoviny hrtanu, hltanu a jater klesá. Čím déle se pak alkoholu vyhýbají, tím nižší je jejich riziko. Naopak ještě větší riziko mají lidé, kteří zároveň konzumují alkohol a kouří.

Témata: víno | alkohol

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky