Brusel varuje: EU čeká velká krize v Itálii. Co se děje?

Ačkoliv mezi hlavní obavy Evropské unie patří migrační krize, odchod Velké Británie a hrozba terorismu, podle bruselského serveru Politico se na Evropu chystá další velká krize. Ta podle něj vzejde z Itálie a jejích finančních problémů.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Bankovnictví EU v ohrožení

Server varuje, že je vláda italského premiéra Mattea Renziho, který se k moci dostal v roce 2014, v ohrožení. Důvodem je „výbušný koktejl finanční krize, politických přešlapů a antievropského populismu," vysvětluje.

Riziko je přitom podle serveru velké. „V sázce není jen budoucnost tohoto 41letého bývalého starosty Florencie – ale také vztah Itálie s Evropskou unií a zdraví křehkého bankovního systému kontinentu," varuje.

Proti Renzimu ale hraje čas. Do týdne podle serveru EU zřejmě prohlásí, že Monte dei Paschi di Siena (MPS), nejstarší banka na světě, bude potřebovat finanční pomoc. To bude ale začátkem záchranného balíčku nejen pro MPS, ale pro celý italský bankovní sektor.

Záchranný balíček pro Itálii?

„Renziho nadcházející dilema je jasné: musí přesvědčit Brusel a skeptické členské státy v čele s Německem, aby Itálii umožnily do bankovního sektoru, který zoufale potřebuje opravit, poslat peníze. Musí tak ale učinit bez toho, aby EU spustila pravidla, která by penalizovala maloobchodní investory, z nichž jsou mnozí jednotlivci, kteří si nemuseli uvědomit, že dluhopisům, které kupovali, hrozilo náhle znehodnocení," vysvětluje.

Pokud by Renzi byl přinucen zruinovat tisíce domácností, které nakoupily dluhopisy italských bank, spáchal by podle serveru politickou sebevraždu. Tomuto výsledku se tak bude chtít za každou cenu vyhnout.

„A opravení bankovního sektoru, který je zatížen více než 360 miliardami eur špatných půjček a desetiletími špatné správy, ani není Renziho největším problémem," podotýká dále server a připomíná, že Italové na podzim půjdou volit v referendu o ústavních změnách. Pokud je odmítnou, Renzi slíbil, že odstoupí.

„Renziho problémy jsou stejně jako v případě bývalého britského premiéra (Davida Camerona) z velké části jeho vlastním dílem. Když se loni v průzkumech těšil velké oblíbenosti, slíbil, že pokud se jeho reformy nestanou zákony, odstoupí. Tím tak zajistil, že se hlasování stane referendem nejen o jeho reformách, ale i o jeho vládě."

Další krize EU

Problémy italských bank, zejména MPS, ale doléhají na celou Evropskou unii. Server varuje, že MPS je třetí největší italskou bankou a její pád by mohl rozpoutat dominový efekt, který by byl cítit nejen v rámci italské ekonomiky, ale i v rámci celé eurozóny.

Oficiální pozice Itálie je zatím ofenzivní. Její přední představitelé zdůrazňují, že jiné státy EU, včetně Německa, použily v minulosti miliardy eur na podporu vlastních bank. EU ale podle serveru namítá, že banky jako MPS mají problémy už léta a Renzi měl zakročit dříve.

Klíčové podle serveru nyní bude, aby Renzi získal podporu Německa. To by mohlo chtít zakročit, aby předešlo další situaci, jakou vyvolala řecká krize, zároveň ale bude po Itálii zřejmě chtít, aby respektovala veškerá pravidla, která jí EU stanoví. To by ale mohlo dále posílit italskou euroskeptickou opozici a její Hnutí pěti hvězdiček, které již nyní získává na popularitě.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky