Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko rázně: Musíme použít sílu, zní z Kremlu. Útok v Nice byl nelidský a barbarský

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Terorista řídící devatenáctitunový nákladní automobil na trase dlouhé zhruba dva kilometry zabil nejméně 84 lidí, včetně 10 lidí. Kondolence do Nice i celé Francie poslalo také Rusko. To však zároveň vyzvalo Evropu, aby v reakci na smrtící teroristický útok povstala a začala bojovat.

Rusko zopakovalo svou výzvu, která se týká dalších vojenských akci proti Islámskému státu. Kreml už uvedl, že je připraven spolupracovat s Francií na všech protiteroristických operacích.

Spekuluje se, že útočník – Francouz tuniského původu – byl nějakým způsobem navázán na Islámský stát. Server Express také s odkazem na svědky uvádí, že měl terorista křičet „Alláhu Akbar". A zatímco svět Francii vyjadřuje soustrast, Rusko ho volá do zbraně, prý je nejvyšší čas použít další sílu.

„Prezident Putin poslal telegram svému francouzskému protějšku prezidentu Hollandeovi, v němž vyjádřil hlubokou soustrast kvůli tomuto nelidskému, barbarskému teroristickému útoku," uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Prezident Vladimir Putin odsoudil krutost a cynismus útoku. „Opět jsme se přesvědčili, že terorismu je naprosto cizí lidská morálka. Jeho oběťmi se stali naprosto nevinní lidé, včetně žen a dětí," uvedl v soustrastném poselství francouzskému prezidentovi. Zdůraznil, že k vítězství nad „nestvůrným zlem" je nezbytné spojit síly celého civilizovaného lidstva a nekompromisně ničit teroristy a jejich ideové vůdce.

Premiér Dmitrij Medveděv dodal: „Terorismus nemá hranice a je všeobecnou hrozbou nejen pro Evropu a Asii. Jako teď, když si vyžádal jsou 80 obětí, včetně dětí. Velkou část tvořili turisté". Připomněl také, že podle zpráv médií jsou mezi oběťmi občané jak států Evropské unie, tak i Ruska.

„Musíme najít tu správnou odpověď pro tyto vyzyvatele, prokázat solidaritu, udělat vše, co můžeme, abychom bojovali proti terorismu. Zejména proto, že teroristé i jejich sponzoři rozumí jedině síle. A tu musíme použít," burcoval Medveděv.

Kreml již zahájil těžké údery proti IS v Sýrii a Iráku. Začátkem tohoto měsíce džihádisté ​​sestřelili ruský vrtulník, což vyvolalo zuřivou reakci ze strany Kremlu, který zahájil drtivý střelami dlouhého doletu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová dodala, že „masové vraždění v Nice je thriller, který se stal skutečností". „Upřimnou soustrast příbuzným zabitých, slova podpory zraněným a zejména těm, kteří jsou v současné době na pokraji života a smrti," uvedla. I ona vyzvala svět, aby společně bojovat proti hrozbám.

Témata:  terorismus Vladimír Putin

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy