USA neodhadly demokratizaci muslimských států? Špion CIA promluvil

Za poslední změnou rétoriky Spojených států ohledně Blízkého východu stojí realita tohoto regionu. Tvrdí to alespoň bývalý agent CIA Philip Giraldi. V rozhovoru pro server rt.com konstatoval, že Washington byl přehnaně optimistický ohledně možnosti demokratické transformace blízkovýchodních států.

Ilustrační fotografie
reklama

Přehnaný optimismus

Ředitel CIA John Brennan během svého projevu v think tanku Brookings Institution přiznal, že série povstání v rámci tzv. arabského jara před pěti lety vytvořila živnou půdu pro terorismus. Připustil také, že odhady amerických zpravodajců ohledně toho, kam protesty z roku 2011 vyústí, byly zcela chybné, když předpokládaly, že teroristické organizace, jako například Al-Káida, oslabí.

Washington přitom svého času arabské jaro silně podporoval a označoval ho za proces demokratických reforem. Philip Giraldi za současnou změnou americké rétoriky vidí realitu regionu. "Myslím, že americká vláda byla ze svých vlastních důvodů přehnaně optimistická ohledně dění, které sledovala na Blízkém východě," konstatuje někdejší příslušník CIA.

Jakýkoliv objektivní pozorovatel by podle zpravodajcova názoru musel již v roce 2011 souhlasit s tím, že kolaps mnoha blízkovýchodních režimů směrem k demokratičtějším formám vlády vytvoří zákonitě mocenské vakuum, jelikož v oblasti o moc soupeří příliš mnoho skupin. "V mocenském vakuu jsou militantní skupiny přirozeně schopné se prosazovat," vysvětluje Giraldi.

  • Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

Nabízí se otázka, jaký reálný vliv ve skutečnosti Spojené státy měly na vlnu povstání v Tunisku, Egyptě a dalších zemích. Domnívá se bývalý agent CIA, že uvedené revoluce byly nevyhnutelné, či je podmiňovala právě podpora Washingtonu?

"Myslím, že Washington zajisté podporoval, ale v případě Egypta byl zřejmě zdrženlivý," odpovídá Giraldi. Poukazuje, že Spojené státy nepochybně váhaly s podporou destabilizace Mubárakova režimu, jelikož Egypt představuje na Blízkém východě velkého hráče. V USA tak existoval i silný nesouhlas s tamním vývojem a mnoho lidí netušilo, jakým směrem se situace bude ubírat, tvrdí vysloužilý zpravodajec. Deklaruje, že pokud by v Egyptě vzniklo stejné mocenské vakuum jako v Sýrii či Iráku, konsekvence pro Spojené státy by nebyly příliš dobré.

USA nepřiznávají chyby

Na Brennanův projev zřejmě zareaguje Saudská Arábie, jeden z nejbližších amerických spojenců na Blízkém východě. Domnívá se Giraldi, že změna americké rétoriky ohledně arabského jara, které Rijád silně odmítal, může mít vliv na vztahy obou zemí?

Ex-příslušník CIA především soudí, že problémem Saudské Arábie je především její vláda. "Saudské království je životně závislé na podpoře těch, které považujeme za extremistické náboženské jedince," dodává. V důsledku toho se tyto osoby stávají spojenci saudské vlády, která jejich aktivity štědře podporuje více než tři desetiletí, uvádí Giraldi. Podle jeho názoru problém spočívá v tom, že jakmile se fundamentalisté uchytí v různých zemích, poskytují tam následně infrastrukturu pro další extremisty, kteří již mohou být na stejné vlně s teroristy a tuto infrastrukturu mohou zneužívat k vytváření potíží.

Někdejší zpravodajský důstojník si každopádně netroufá s určitostí odhadnout, zda poslední vystoupení ředitele CIA znamená předzvěst větší změny reálné americké politiky vůči Blízkému východu. "USA jsou vždy velmi zdrženlivé ohledně přiznání, že učinily jakoukoliv chybu. To je součást problému," konstatuje Giraldi.

Podle někdejšího zpravodajce ve Spojených státech již delší dobu dochází k chybné interpretaci dění na Blízkém východě, a proto je náhlá změna kurzu velmi obtížná. "Očekávám, že realisté ve vládě, pokud tam nějací jsou, argumentují, že musíme být pragmatičtější ohledně toho, jak jednáme se zeměmi jako Saudská Arábie a Turecko," uzavírá Giraldi rozhovor.

Témata: USA

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky