Migranti v Británii šíří barbarskou a nezákonnou praktiku? Dívky by se měly mít na pozoru

Ženská obřízka je typická spíše pro africké země, jak ale ukazují poslední čísla z Velké Británie, tato praktika, která je v mnoha zemích zakázána zákonem, se šíří i v Evropě.

Ilustrační fotografie
reklama

Za pouhé tři měsíce bylo podle listu Independent v Anglii zaznamenáno 1200 případů mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM) neboli ženské obřízky. Nejméně dvě procenta nových případů se týkají dívek mladších 18 let, 11 obětí se narodilo přímo ve Velké Británii.

Mezi lednem a březnem bylo zaznamenáno přesně 1.242 nově evidovaných případů, vyplývá to z nově zveřejněných údajů Informačního centra zdravotní a sociální péče. Janet Fyleová, odbornice na problematiku obřízky, vyzývá zdravotní pracovníky, aby byli „na pozoru", pokud jde o odhalování a řešení problémů spojených s obřízkou.

„Tato čísla ukazují, že potřebujeme obnovit úsilí v boji proti břízce. Je také potřebné vytvořit národní akční plán tak, aby se všichni profesionálové na břízku zaměřili a chránili dívky před takovým zneužíváním," uvedla. Připomněla,a že každá z těchto žen byla podrobena zneužívání,

„Je šokující, že 29 nových zaznamenaných případů (dvě procenta) jsou dívky mladší 18 let. A ještě větší obavy vzbuzuje fakt, že 11 z nich se narodilo ve Velké Británii. To je důvod, proč musí všichni zdravotničtí pracovníci být ostražití při identifikaci žen a dívek v ohrožení. Pak jim mohou poskytnout podporu a odpovídající péči a doporučení, a zároveň spolupracovat při sběru dat," dodala s tím, že je důležité, aby zdravotníci případy obřízky povinně hlásili.

Tato praxe byla v Británii postavena mimo zákon už v roce 1985, zakázáno je částečné nebo úplné odstranění ženského zevního genitálu. Podle odhadů ve Velké Británii žije skoro 140 tisíc obětí ženské obřízky, dalších 60 tisíc dívek je v ohrožení.

Nejextrémnější forma, známá jako infibulace, zahrnuje odříznutí klitorisu, zúžení poševního otvoru vytvořením kryjícího uzávěru tím, že se naříznou a přemístí velké nebo malé stydké pysky. Po zákroku je pro ženy pohlavní styk bolestivý, má se tak zajistit to, že žena nebude promiskuitní.

Obřízka nemá žádné zdravotní přínosy nebo náboženský význam, ale v některých kulturách je praktikována po celá staletí. Přesto, že je postup ve Velké Británii nezákonný více než 30 let, nikdy kvůli praktice nebyl úspěšně nikdo stíhán nebo souzen.

Podle WHO se ženská obřízka praktikuje v 28 zemích západní, východní a severovýchodní Afriky, v částech Středního východu a v některých společenstvích imigrantů v dalších zemích. WHO odhaduje, že s následky procedury dnes žije asi 140 milionů žen a dívek po celém světě, z toho asi 92 milionů v Africe.

Témata: uprchlíci | Muslimové

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky