Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cestování letadlem: Co nesmí do příručního zavazadla

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Cestování letadlem je pohodlné a rychlé, cestující ale musí dodržovat určitá pravidla. Jedním z těch nejdůležitějších jsou zásady týkající se zavazadel. Především těch, které si pasažéři nosí přímo na palubu. Dodržení pravidel vám pak může ušetřit hodně peněz - zakázané předměty při kontrole personál zabaví.

Z bezpečnostních důvodů mezinárodní předpisy definují, které předměty lze a které nelze převážet v letecké dopravě. Zaměstnanec bezpečnostní kontroly na letišti má právo vám odebrat každý předmět, který považuje za potencionálně nebezpečný. Při dodržení předpisů tak předejdete nepříjemnostem, které vás mohou připravit o cenné předměty.

Pozor na tekutiny a nebezpečné předměty

Všechny obaly s tekutinami se musí vejít do průhledného, uzavíratelného plastového sáčku o maximálním objemu 1 litr a rozměrech 20×20 cm, který je k dostání na letišti. Sáček při kontrole musíte předložit samostatně. Každá lahev může mít maximálně 100 ml! Především ženy si musí dát pozor - není nic příjemného, když vám na letišti vyhodí drahý parfém, nebo kosmetiku. Do tekutin se řadí i většina dekorativní kosmetiky, například makeup i řasenka, ale také pasta na zuby, gel na vlasy, holící pěny a deodoranty. Výjimkou jsou tekutiny zakoupené za bezpečnostní kontrolou. 

Dále si nelze vzít do letadla ostré předměty, jako jsou nůžky, nože, žiletky apod., hořlavé a výbušné látky, tupé předměty (baseballové pálky), jakékoliv zbraně atd. Vše co by mohlo být použito jako zbraň, jako je například i rybářský prut.

Dodržujte i velikost kufru

Nízkonákladové společnosti povětšinou vyžadují, aby zavazadla, s nimiž budete cestovat, byla co nejmenší a nejlehčí. Stanovené limity tak bývají velice přísné. Obvykle je povoleno, aby příruční zavazadlo vážilo 10 kg, co se týče rozměrů, ty bývají maximálně 50 cm x 40 cm x 20 cm. Některé společnosti ale tyto limity mohou mít jiné, proto doporučujeme před cestou pro jistotu navštívit oficiální stránky letecké společnosti.

Témata:  Cestování letadla

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:17

Hypotéka na refundaci: Pomůže získat peníze na dokončení stavby nebo rekonstrukce

Potřebujete dokončit rekonstrukci, ale úspory na vašem účtu se tenčí? Pomůže vám hypotéka na refundaci. Proplatí vám prostředky, které už jste do nemovitosti vložili. A dá vám tak peníze na dokončení oprav. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy