Cestování letadlem: Co nesmí do příručního zavazadla

Cestování letadlem je pohodlné a rychlé, cestující ale musí dodržovat určitá pravidla. Jedním z těch nejdůležitějších jsou zásady týkající se zavazadel. Především těch, které si pasažéři nosí přímo na palubu. Dodržení pravidel vám pak může ušetřit hodně peněz - zakázané předměty při kontrole personál zabaví.

Ilustrační fotografie
reklama

Z bezpečnostních důvodů mezinárodní předpisy definují, které předměty lze a které nelze převážet v letecké dopravě. Zaměstnanec bezpečnostní kontroly na letišti má právo vám odebrat každý předmět, který považuje za potencionálně nebezpečný. Při dodržení předpisů tak předejdete nepříjemnostem, které vás mohou připravit o cenné předměty.

Pozor na tekutiny a nebezpečné předměty

Všechny obaly s tekutinami se musí vejít do průhledného, uzavíratelného plastového sáčku o maximálním objemu 1 litr a rozměrech 20×20 cm, který je k dostání na letišti. Sáček při kontrole musíte předložit samostatně. Každá lahev může mít maximálně 100 ml! Především ženy si musí dát pozor - není nic příjemného, když vám na letišti vyhodí drahý parfém, nebo kosmetiku. Do tekutin se řadí i většina dekorativní kosmetiky, například makeup i řasenka, ale také pasta na zuby, gel na vlasy, holící pěny a deodoranty. Výjimkou jsou tekutiny zakoupené za bezpečnostní kontrolou. 

Dále si nelze vzít do letadla ostré předměty, jako jsou nůžky, nože, žiletky apod., hořlavé a výbušné látky, tupé předměty (baseballové pálky), jakékoliv zbraně atd. Vše co by mohlo být použito jako zbraň, jako je například i rybářský prut.

Dodržujte i velikost kufru

Nízkonákladové společnosti povětšinou vyžadují, aby zavazadla, s nimiž budete cestovat, byla co nejmenší a nejlehčí. Stanovené limity tak bývají velice přísné. Obvykle je povoleno, aby příruční zavazadlo vážilo 10 kg, co se týče rozměrů, ty bývají maximálně 50 cm x 40 cm x 20 cm. Některé společnosti ale tyto limity mohou mít jiné, proto doporučujeme před cestou pro jistotu navštívit oficiální stránky letecké společnosti.

Témata: Cestování | letadla

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky