Jak se zachovat při dopravní nehodě? Čas nelze vrátit, nezmatkujte

Když dojde k dopravní nehodě, spousta lidí začne zmatkovat. Je to samozřejmě nepříjemná situace, ale čas už nevrátíte, takže nemá smysl si to ještě dělat horší. Lidé si říkají, že jezdí opatrně a že se jim to stát nemůže, takže ani neví, co vlastně v takové situaci dělat. Zde je pár rad, jak se vlastně zachovat.

Dopravní nehoda, ilustrační fotografie
reklama

Když dojde ke střetu vašeho auta s jiným nebo když do něčeho narazíte, prostě ihned zastavte auto. Pokud je to možné, snažte se auto pořád řídit, dokud nezastaví. Nepouštějte volant a sešlápněte brzdu. Jakmile zastavíte, zajistěte auto proti dalšímu pohybu a ujistěte se, že jsou všichni ve voze v pořádku. Jestli je to možné, bezpečně vystupte z auta a pomáhejte také ostatním.

Hlavní je nechat stranou emoce. Ať už za nehodu může kdokoli, teď nemá cenu vylévat si vztek na ostatních. Stejně tak nereagujte na vulgarismy jiných osob a vyzvěte všechny, aby zachovali klid. Určování viníka nehody je případně věcí policie.

Hlavně se přesvědčte, že jsou v pořádku i lidé v druhém autě a pokud to situace vyžaduje, poskytněte jim první pomoc. „Vůbec se nezabývejte tím, kdo nehodu způsobil a co se rozbilo. Nejdůležitější je postarat se v první řadě o zdraví ostatních a až potom řešte škody na autě,“ radí Auto ESA.

Také se snažte místo nehody zřetelně označit například trojúhelníkem a když to situace vyžaduje, řiďte provoz. „Na to máte ze zákona právo, pokud jste účastník nehody,“ připomíná Auto ESA. Až se ujistíte, jak jsou na tom ostatní, přivolejte záchranku a policii, pokud je to potřeba. Při hovoru s dispečinkem stručně popište situaci a především stav ostatních a případnou povahu zranění.

Zraněné se snažte uklidnit. V této situaci je rozhodně dobré znát aspoň základní úkony první pomoci. Případně vyzvěte ostatní účastníky nehody nebo svědky, zda má někdo lepší zkušenosti s poskytováním první pomoci.

Jakmile se zorientujete, dostaňte ostatní od místa nehody do bezpečného prostoru mimo silnici, například za svodidla. Postarejte se o děti, pokud jedou s vámi. Nenechávejte je bez dozoru pohybovat se kolem místa nehody.

Dobré je se s ostatními účastníky nehody a případnými svědky dohodnout, kdo bude mít jakou funkci. Někdo musí řídit provoz, někdo poskytuje první pomoc, jiná osoba komunikuje se složkami integrovaného záchranného systému. Jasně definované úkoly pomohou vzniklou situaci mnohem lépe a rychleji zvládnout.

Až se situace uklidní, můžete přistoupit k pořizování fotodokumentace a případnému sepisování záznamu o nehodě. „Pokud máte k dispozici svědky, kteří jsou ochotni vypovídat, vezměte si od nich kontakt a požádejte je, zda třeba nemají videozáznam z kamery v autě nebo fotografie,“ doporučuje Auto ESA. To pomůže nejen s určováním viníka nehody, ale usnadní to i řešení vzniklé pojistné události.

Pro všechny případy je nejlepší mít vždy dopředu připravený stručný plán, pokud k nehodě dojde. Všichni cestující ve voze budou mít vlastní úkol, co v takové situaci dělat. Když jedete do zahraničí, napište si dopředu telefonní čísla záchranných složek a zjistěte si také, jak je to s případnými asistenčními službami vaší pojišťovny. Zvažte, zda nebude právě před cestou do zahraničí lepší se připojistit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky