Pozor při cestách do Polska. Od pondělí obnovilo hraniční kontroly

Všichni, kteří se následující měsíc vydají do Polska, musí počítat se zdržením na hranicích. Polsko totiž dočasně obnovuje hraniční kontroly. Přecházet hranici je možné jen na některém z určených přechodů.

Auto, ilustrační fotografie
reklama

Polsko k obnovení kontrol vedou dvě velké události, které bude v následujících týdnech hostit. Chce předejít tomu, aby se do země dostali radikálové. Varšava 8. a 9. července hostí summit NATO. Krakov pak od 25. do 31. července Světové dny křesťanské mládeže, které navštíví také papež František.

Na hranice se zatím nevrací závory, celníci ale budou přijíždějící vozidla namátkově kontrolovat. Stejně tak se turistům v českých horách může stát, že po nich celníci budou chtít doklady. Polsko totiž zavírá i takzvanou zelenou hranici. K překročení hranice a k vstupu do Polska bude nutné využít některý z vybraných hraničních přechodů.

Těch je ale k dispozici více než dost, konkrétně mezi Českou republikou a Polskem jich je určeno 141.

Opatření se samozřejmě netýká jen České republiky, celníci se vracejí také na hranice Polska s Německem, Slovenskem a Litvou.

Na hranicích se státy, které nejsou v Schengenu, konkrétně na hranicích s Ruskem a Ukrajinou, Polsko zpřísnilo režim kontrol, což by mohlo vyústit až v několikahodinová zdržení.

V souvislosti s summitem NATO a Světovými dny mládeže zavádí Polsko ještě jedno bezpečnostní opatření. Od 4. do 10. července na území Varšavy a od 20. července do 1 srpna na území Vojvodství Malopolského a Vojvodství Slezského zakázalo nosit zbraň.

Není to poprvé, kdy Poláci rozhodli o dočasném zavedení pohraničních kontrol. V souladu s pravidly Schengenu je zavedli kvůli klimatickému summitu NATO v roce 2014 nebo kvůli mistrovstvím Evropy ve fotbale v roce 2012. 

Témata: Polsko | Cestování | auta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky