Zeman podporuje referendum o vystoupení Česka z EU a NATO

Prezident Miloš Zeman podporuje referendum o vystoupení Česka z Evropské unie a Severoatlantické aliance. Všelidové hlasování sice podporuje, zároveň však dodává, že on sám je pro to, aby Česká republika zůstala součástí obou těchto organizací.

Miloš Zeman
reklama

Mezi vrcholnými politiky však jeho podpora referenda vyvolala spíše odpor. Tímto názorem si totiž Zeman proti sobě poštval například předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, který je obvykle spíše Zemanovým politickým spojencem.

"Dělat referendum o vystoupení z Evropské unie by bylo pro nás zničující," má jasno šéf státní kasy. Ani ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD s nápadem vypsat referendum o odchodu z Unie a NATO nesouhlasí.

 "Já nejsem zastáncem referenda v této věci, pokud bude svoláno tak bude potřeba, aby stát opravdu dal na stůl veškeré argumenty," přemítá Chovanec.

"Pan prezident dobře ví, že k takovému referendu není logický důvod. A že tím, že to nakonec nebudou podporovat parlamentní strany tak se staví do role, která je pro něj výhodná," mudruje šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Premiér Bohuslav Sobotka dnes na novinářský dotaz, co si myslí o slovech prezidenta, nereagoval. Naopak servítky si nebral šéf TOP 09.

"Těmito návrhy se Miloš Zeman definitivně stal vážnou bezpečnostní hrozbou pro náš stát," hřímá Miroslav Kalousek. "Nevídím žádný smysl, abychom teď dělali referendum o členství v NATO. To si vůbec nedovedu představit," přizvukuje předseda občanských demokratů Petr Fiala.
 
Naopak zbytek parlamentní opozice s názorem prezidenta na vypsání referenda souhlasí. Jiří Dolejš z KSČM si myslí, že (ne)vystoupení z EU a NATO jsou ideální témata pro všeobecné referendum.

Témata: Zeman, Miloš | EU | NATO

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky