Miliardy pro uprchlíky: EU chce poslat další peníze

Nová tisková zpráva Evropské komise odhaluje, že chce EU najít dalších 1,4 miliard euro pro Turecko, aby tak do konce července mohla na uprchlíky poslat celkem 2 miliardy euro.

Ilustrační fotografie
reklama

Ze zprávy vyplývá, že by finance měly jít na oblasti vzdělávání, zdravotnictví, městské a sociální infrastruktury a socio-ekonomické podpory. Představuje také Plán humanitární implementace pro Turecko, který by měl mít hodnotu přes 500 milionů euro. Ty by měly zahrnovat „příspěvky od členských států“.

Zpráva chválí celkový pokrok v rámci využívání 3 miliard euro, které EU Turecku slíbila. Z nich bylo podle ní zatím přiděleno 740 milionů euro, a to „jak na humanitární, tak nehumanitární pomoc. Z těchto 740 milionů euro bylo nasmlouváno 150 milionů, z čehož 105 milionů již bylo vyplaceno.“

Zpráva také odhaluje plán na zavedení elektronické karty Emergency Social Safety Net (Nouzová sociální záchranná síť), zkráceně ESSN, která by měla „nejzranitelnějším uprchlíkům umožnit měsíční příspěvky, aby mohli naplnit své základní potřeby, například jídla a přístřeší“.

Na závěr zpráva dodává, že by se při udržení současného tempa mělo Evropské komisi dosáhnout cíle přispět 2 miliardami z 3 miliard eur, které EU Turecku přislíbila, a to do konce letošního léta.

Témata: EU | uprchlíci | EUR

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky