V červenci nás čeká řada změn. Zaplatíme i za to, co bylo zadarmo

Největší změna nastává v červenci pro školáky, ti vymění stereotypní školní docházku za volné dny, které si mohou užít úplně po svém. Množství změn se ale chystá i pro ty, kteří si o několikatýdenním volnu mohou nechat jen zdát.

Ilustrační fotografie
reklama

Červenec s sebou přináší řadu změn, a to nejen z důvodu prázdnin. A zatímco některé změny vydrží jen několik prázdninových týdnů, na jiné si budeme muset zvyknout natrvalo. Přečtěte si, co bude odteď jinak:

Změny v jízdních řádech

Stejně jako každé prázdniny, i letos se v mnoha městech upravují jízdní řády městské hromadné dopravy. Na řadě míst se prodlužují intervaly, ve kterých tramvaje či autobusy jezdí, v některých městech dokonce zcela mění trasu, po které jezdí. Nezapomeňte si ohlídat, jak se jízdní řád změnil právě u vás.

Praha se navíc změn nezbaví ani po prázdninách. Do konce srpna totiž změní své trasy polovina tramvajových linek a přibudou také tři nové.

Není to ale jen MHD, která bude o prázdninách jezdit jinak, než jsme zvyklí. Řadu změn v jízdních řádech připravily také České dráhy. Změny se týkají prakticky všech krajů České republiky. Dráhy také chystají rozšíření služeb a posílení spojů při konání různých akcí.

Mazačka se vrací

Dva měsíce nabírala síly, v červenci se znovu vrátí do ulic. Pražská mazací tramvaj se v hlavním městě stala atrakcí. Lidé si kupují trička, pohlednice či nálepky s jejím motivem. Jízdu mazačky můžete sledovat i online.

Úrokové sazby klesnou

Špatnou zprávu mají banky pro ty, kteří si spoří peníze na horší časy. U spořicích účtů totiž klesají úrokové sazby. Například Air Bank nebo Sberbank je od července sníží o 0,2 %. Podobná bude situace i u stavebního spoření, v červenci sníží sazbu Českomoravská stavební spořitelna, poté ji s největší pravděpodobností budou následovat další. Nižší sazby naopak přejí hypotékám, které jsou nyní rekordně levné.

Widows 10 už nebudou zdarma

Už je to rok, co světlo světa spatřila nová verze operačního systému Windows 10. Od té doby se společnost Microsoft všemožnými způsoby snažila lidem novější verzi vnutit. S tím ale bude konec, možnost bezplatného přechodu bude jen do konce letošního července. Poté si budou muset případní zájemci zaplatit za licenci plnou cenu.

Změny v mobilním internetu

Výrazná změna se týká zákazníků, kteří využívají služeb operátora O2. Jakmile vám po 15. červenci vyprší zakoupený datový limit, už se přenos dat nezpomalí, ale zastaví. Na internet se z mobilu zákazníci dostanou jen tehdy, pokud si další data dokoupí. Možnost, že po vyčerpání datových služeb vám internet na telefonu poběží jen pomaleji, tak bude minulostí.

V Norsku přestanou "zabavovat" děti

Od prvního července začne v Norsku platit Úmluva o ochraně dětí, která by měla pomoci v případě odebírání dětí s vazbou na zahraniční země. Děti odebrané cizincům by v některých případech mohly být umístěny do rodin svých příbuzných v zahraničí. Zabrání se tak situaci, do které se dostala Eva Michaláková, které norské úřady odebraly dva syny.

Snadnější půjčování peněz

Zákon o spotřebitelských úvěrech či úprava daně z nemovitostí - tyto věci by mohly na svém jednání 14. července odsouhlasit senátoři. Znamenalo by to snadnější splácení půjček a větší ochranu spotřebitele. Daň z nabytí nemovitosti by nově platil kupující. Pokud změny senátoři posvětí, platit začnou na podzim.

Svolání Bezpečnostní rady

Ačkoli se nejedná o změnu v pravém slova smyslu, toto jednání by mnoho změn přinést mohlo. Nedávna hádka v koalici kvůli plánované reorganizaci policie a údajném úmyslu rozprášit Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vedla až k tomu, že vládnoucí strany požádaly o svolání Bezpečnostní rady státu.Tu premiér Bohuslav Sobotka naplánoval na 20. července.

Na ní by se mělo rozhodnout, jak to s uspořádáním policie bude dál a v krajním případě by rozhodnutí, která zde padnou, mohla vést i k pádu české vlády.

Témata: Prázdniny | lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky