Léto je tady: Připravte váš dům na hmyz, slunce i zloděje

Koupání, relaxace na zahradě a plno zážitků na dovolené k létu neodmyslitelně patří. Je ale také obdobím všudypřítomného hmyzu, vysokých teplot, spálené kůže a zlodějů, kteří vykrádají prázdné domy. Portál TN.cz přináší užitečné tipy, jak si tohle období užít bez starostí.

Rolety Lomax
reklama

Vyzrajte na vedro v bytě

Pere vám do bytu slunce a vytvoří z něj prostředí podobné žhavé peci? Před rokem bylo údajně nejteplejší léto za 240 let měření. Tropické počasí lze očekávat i letos. Stále více lidí tedy chce, aby v interiérech domu bylo i v parnu příjemně.

"Ideální ochranu před slunečním zářením poskytnou například předokenní rolety nebo venkovní žaluzie. Ty totiž mohou odclonit téměř 94 % tepelné energie slunečního záření," vysvětluje Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se zabývá výrobou stínící techniky. Každý by měl zvážit využívání klimatizace a větráků, protože přechod z letních teplot do klimatizovaných místností může vést k rychlému nachlazení.

Tip odborníka: Předokenní rolety chrání okna také před silným větrem a deštěm. Venkovní žaluzie navíc mohou být vybaveny čidlem, které reaguje na slunce i povětrnostní podmínky. V případě nenadálé změny počasí tak rolety samy zareagují.

Jak na otravný hmyz

Hmyz v létě není příjemná záležitost snad pro nikoho. Problémem jsou nejen komáři, ale také například včely a vosy, proto je vhodné vnitřní prostory domu a okna preventivně opatřit sítí. Díky instalovaným sítím v oknech nebo ve dveřích je komfort v interiéru zaručen.

Navíc se svým designem stávají elegantním doplňkem oken a dveří. Pokud zvolíte také odpovídající barvu rámu, jsou i zvenku téměř neviditelné. Na terasu, balkon i nad postel přijde vhod moskytiéra, která je další variantou, jak zabrání bodavému hmyzu, aby vás obtěžoval při odpočinku.

Tip od odborníka: Pro větší komfort při ovládání je možné sítě zabudovat přímo do okenních rolet.

Těšíte se na léto? Zloději také, budou mít žně

Právě během letních měsíců dochází k největšímu počtu vloupání. Každoročně se terčem bytových zlodějů stávají tisíce bytů a rodinných domů. Přičemž škody dosahují stovek miliónů korun. Lidé často nechávají své příbytky bez dozoru, více cestují a také častěji nechávají otevřená okna. Vyplatí se proto zkontrolovat základní zabezpečení vašich domovů.

Pravděpodobnost, že se pachatele s ukradenými věcmi podaří nalézt, je tak poměrně malá. Experti proto doporučují včas investovat do kvalitních ochranných prvků, které váš domov zabezpečí. Důležité jsou spolehlivé vchodové dveře. Ty lze vybavit vícebodovými zámky i inteligentním elektronickým ovládáním.

Nepodceňujte ani výběr garážových vrat. V garáži mohou zloději odcizit auto a plno dalších věcí. U motorem ovládaných rolet lze naprogramovat dobu automatického vytažení a spouštění. Zloději tak nebudou vědět, že je dům zrovna prázdný.

Tip odborníka: Garážová vrata pak lze podle jejich typu vybavit zámkem ve spodní části a zabránit tak jejich vypáčení. 

Témata: bydlení | krádeže | Lomax

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky