Zákaz kouření v hospodách znovu před poslanci. Projde "protikuřácký" zákon?

Poslanci dnes svedou další bitvu o zákaz kouření v restauracích. Koalice chce zrychleně protáhnout "protikuřácký" zákon Sněmovnou, aby zákaz kouření v restauracích a barech platil už od ledna. Bitva to ale zřejmě nebude dlouhá. Opozice chce návrh vetovat a asi se jí to podaří.

Ilustrační fotografie
reklama

Zákaz kouření v restauracích - tedy návrh úplného zákazu cigaret v barech a hospodách - spadl pod stůl naposledy letos koncem května. Strany ČSSD a ANO se nedokázaly shodnout na jeho konečné podobě. Když se poslanci Marku Bendovi (ODS) podařilo do zákona přidat zřízení kuřáren v restauracích, poslanci ANO pro něj nehlasovali. Zákaz tak neprošel. 

Nepřijetí zákona bylo jedním z vážných rozkolů v koalici. Chvíli to vypadalo, že by se kvůli tomu mohla koalice i rozpadnout, ale pak se sociální demokraté dohodli s ANO, že zákon protlačí tak, aby zákaz začal platit v původním termínu, tedy od 1. ledna příštího roku.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček vzal poslední verzi (ve třetím čtení) zákona, jak ho upravili hlasováním poslanci. Měnil v nich jen jednu věc - Bendovy povolené kuřárny bez obsluhy. Ty v nově překládaném zákoně nebudou, ačkoliv si je poslanci schválili - zákon ovšem přijat nebyl, chybělo 8 hlasů.

Naopak ministr Němeček ustoupil u vodních dýmek v čajovnách nebo u elektronických cigaret v divadlech, kinech a sportovních halách a na sportovních akcích bude možné podávat i víno. Němeček tak zohlednil připomínky poslanců s výjimkou Bendových kuřáren.

Ani tak není jisté, jestli zákon projde tzv. zrychleným řízením. To sice může koalice navrhnout, ale opozice takový postup může vetovat. A přinejmenším Marek Benda už avizoval, že se tak stane. "Budeme to vetovat," potvrdil Marek Benda. Zablokování zákona má v plánu i TOP 09. Pokud o to požádají oba poslanecké kluby (anebo 50 poslanců), veto je platné.

Veto od opozice pošle návrh protikuřáckého zákona do běžné tříkolové procedury. V takovém případě není jisté, jestli koalice stihne prosadit zákon tak, aby mohl platit už od nového roku.

Témata: kouření | zákony

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky