Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varování ČHMÚ: Extrémní teploty a UV záření. Na slunce nechoďte

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Meteorologové vydali výstrahu před velmi vysokými teplotami, kromě toho také varují , že množství ozonu je extrémně nízké a intenzita UV záření naopak extrémně vysoká.

"Od dnešního dne do konce týdne doporučujeme opatrnost při pobytu na přímém slunci, zejména v poledních a časných odpoledních hodinách," píše na svých facebookových stránkách Český hydrometeorologický ústav.

Hodnoty UV záření totiž vlivem oslabené ozonové vrstvy vystoupily na velmi vysoké hodnoty. Situace by se kvůli zmenšování oblačnosti měla v následujících dnech ještě zhoršovat, nejvyšší hodnoty se dají očekávat v pátek.

Meteorologové také vydali výstrahu před velmi vysokými teplotami, která platí od zítřejšího poledne do pátečních 21 hodin. Teploty by se přes den měly vyšplhat až k tropickým 36 stupňům. Teplé počasí vydrží i o víkendu, kdy by mělo být kolem třicítky.

Odborníci v těchto dnech radí vyhnout se pobytu na přímém slunci, zejména v době mezi 11 až 15 hodinami. Nebezpečné je v této době především cílené opalování. Při pobytu venku zakryjte pokožku lehkým oděvem, použijte pokrývku hlavy a sluneční brýle. Na nechráněné části pokožky naneste opalovací krém s vysokým UV faktorem.

Témata:  počasí léto

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy