Prezident se opevňuje na Hradě. Takhle se to dotkne návštěvníků

Pražský hrad zpřísňuje bezpečnostní opatření. Reaguje tak na přetrvávající hrozbu teroristických útoků a také na akci recesistů ze skupiny Ztohoven, kteří dokázali vyměnit prezidentskou standartu za rudé trenýrky. Změny se ale dotknou turistů a návštěvníků Pražského hradu.

Pražský hrad
reklama

Některá bezpečnostní opatření už turisté pocítili. Nemohou třeba do jižních zahrad Pražského hradu, nad kterými má pracovnu prezident Zeman. Další bezpečnostní opatření Hrad chystá. Podle informací Lidových novin například ke vstupům do katedrály sv. Víta přibudou bezpečnostní rámy a ten, kdo by si chtěl nejznámější chrám v České republice prohlédnout, se bude muset podrobit kontrolám podobným těm při cestě letadlem.

Hrad nechce plánovaná bezpečnostní opatření ze strategických důvodů komentovat. Ale v plánu je také nákup speciálních bezpečnostních kamer, které rozeznají obličeje návštěvníků a poznají, když se v areálu Hradu bude pohybovat nebezpečná osoba.

Vůbec nejradikálnější návrh počítá s tím, že by se turisté v areálu Pražského hradu už nemohli pohybovat volně jako doposud, ale výhradně v malých organizovaných skupinkách. Vstupu do areálu Hradu by navíc předcházela důkladná kontrola.

Dalších 62 členů získá do konce roku Hradní stráž, jejíž řady se tak navýší o desetinu. Podle Lidových novin byly na členy Hradní stráže po aféře s rudými trenýrkami další povinnosti, které za současného stavu její členové horko těžko zvládají plnit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky