Uprchlíci chtějí jednu věc více, než lepší ubytování a podmínky

Situace uprchlíků v Řecku je velmi špatná a lidé jsou otráveni a zoufalí ze špatných podmínek v táborech a z nevědomosti, co je čeká. Jak informuje zpravodajský server Quartz, jednu věc ale uprchlíci chtějí více než lepší ubytování a podmínky – připojení k internetu.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

Server poukazuje na událost, která se odehrála v řeckém uprchlickém táboře Diavata. Došlo zde k podpálení dvou stanů a uprchlíci se následně kvůli špatným podmínkám vzbouřili a zablokovali vstupní bránu. Jakmile ale viděli, že se dovnitř pokouší vjet vůz s technikem, který měl do tábora nainstalovat WiFi připojení, ustoupili a nechali ho projet.

Jak server vysvětluje, nejde ze strany uprchlíků o žádnou triviální nebo lehkomyslnou žádost. „Jediný způsob, jak si uprchlíci ve vzdálených táborech mohou domluvit schůzku s řeckým azylovým úřadem, je přes Skype linku, která je každý den otevřená hodinu pro každý jazyk," vysvětluje server.

„Lidé také používají web k tomu, aby kontaktovali přátele a rodinu, od kterých je oddělilo uzavření hranic nebo kteří zůstali v jejich domovských zemích. Objevují se facebookové skupiny, které lidem pomáhají najít práci a místo k bydlení. WhatsApp a Facebook jsou dvě nejpoužívanější služby přes sítě v táborech," dodává.

Podotýká, že poskytování internetu uprchlíkům v minulosti nebylo dobře koordinováno a často se tak neziskové organizace vydávaly na stejná místa jako vládní agentury, což vedlo ke ztrátě peněz. Nyní jsou tyto skupiny hromadně organizovány pod záštitou organizace NetHope.

Mezi největší problémy zavádění internetu do uprchlických táborů podle serveru patří přívod elektřiny, ale také získání povolení ke vstupu do vládou vedených táborů. Samotné připojení je pak kvůli zajištění průtoku dat na každého uživatele značně omezeno. I tak jde ale pro uprchlíky podle serveru o významnou pomoc.

Témata: uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky