Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Očkování na dovolenou je základ. Nebezpečí číhá i v Chorvatsku

Chorvatsko, Split
Chorvatsko, Split
Foto: Pixabay

Žlutá zimnice, vzteklina, malárie - na všechny tyto nemoci můžete při svých cestách narazit a přivézt si je domů, není žádná legrace. Jedinou jistotou je nechat se před výletem očkovat, do některých zemí vás dokonce bez příslušných očkování ani nepustí.

To, že v Česku na dovolené chytnete maximálně tak rýmu, neznamená, že v zahraničí je situace stejná. Nemoci se nevyhýbají ani rozvinutým zemím a určitá míra prevence se rozhodně vyplatí.

Nebezpečí číhá i v Evropě

Pokud si myslíte, že při dovolené v Evropě vám riziko nehrozí, nemáte úplně pravdu. Odpadá vám sice povinnost povinného očkování, lékaři ale přesto doporučují jejich ordinace před cestou navštívit. Například v oblíbených přímořských státech Čechů, jako je Chorvatsko, Itálie, Španělsko nebo Řecko, lékaři důrazně doporučují očkování proti meningokové meningitidě a klíšťové encefalitidě.

Při cestách do východní a jihovýchodní Evropy se tato doporučení ještě rozšiřují. Podle lékařů byste měli zvážit očkování také proti vzteklině a záškrtu. Nezbytností před každou cestou je očkování proti žloutence, kterou člověk může chytit všude, kde hygienické podmínky nejsou úplně perfektní.

V poslední době, především před olympiádou v Rio de Janeiru, rozpoutal mírnou paniku virus Zika, proti kterému účinná vakcína ještě neexistuje. Daleko větší hrozbou je ale v Brazílii právě žloutenka nebo břišní tyfus.

Vždy zvažte, kam pojedete

Před dovolenou byste vždy měli zhodnotit, zda vám stačí povalování u bazénu v luxusním letovisku s kvalitním hotelem, nebo se budete chtít toulat po místním venkově, kde budete pít vodu ze studní, spát v chatrči a poznávat krásy divoké přírody. Pokud budete chtít zažívat místní kulturu na vlastní kůži, měli byste být daleko obezřetnější a prevenci nepodceňovat.

Nejste si jistí, jaká očkování jsou pro vaši dovolenkovou destinaci povinná? Chcete se podívat, jaká očkování lékaři doporučují? Využijte INTERKATIVNÍ MAPU STÁTŮ.

Proti nemocem se můžete očkovat u svého praktického lékaře nebo v některém ze specializovaných center. Jejich přehled najdete ZDE.

Seznam nemocí, které si z dovolených vozíme nejčastěji, sestavil web bezpecnadovolena.cz:

Žlutá zimnice

Výskyt: rovníková Afrika, Jižní Amerika

Nemoc přenáší komár, který sál infikovanou krev. Onemocnění může způsobit poškození jater a rozvoj žloutenky, při těžkém průběhu i smrt. Při vstupu do rizikových zemí je očkování proti nemoci povinné, očkovat se musíte nejpozději deset dní před cestou.

Tyfus

Výskyt: celosvětově, rizikovými oblastmi jsou jihovýchodní Asie, Střední a Jižní Amerika, Afrika

Toto závažné horečnaté onemocnění způsobuje bakterie Salmonella typhi. Člověk se nakazí z kontaminované vody, potravy a předmětů. Projevuje se bolestí hlavy, nechutenstvím, nevolností a teplotou. Bez léčby se objevují poruchy vědomí, k závažným komplikacím patří krvácení do střev. Očkovat proti tyfu se mohou osoby starší dvou let.

Cholera

Výskyt: Afrika, Asie (zejména Indie), Jižní Amerika

Cholera je průjmové onemocnění, kterým se člověk nakazí pitím kontaminované vody, potravinami nebo při koupání. Projevuje se vodnatými průjmy, které mohou rychle způsobit dehydrataci a následný minerální rozvrat organismu. Očkování je dostupné pro děti od dvou let.

Vzteklina

Výskyt: celosvětově (kromě Austrálie), rizikovými oblastmi jsou Asie, Afrika, Střední a Jižní Amerika

Vzteklinu nejčastěji přenáší psi a volně žijící domácí i divoká zvířata. Virus je obsažen ve slinách nakažených zvířat, k přenosu dojde při kontaktu s porušenou kůží. Infekce vzteklinou vždy končí smrtí. Doporučuje se 6-8 týdnů před cestou navštívit ambulanci cestovní medicíny na infekčních klinikách nebo v očkovacích centrech, kde vám s prevencí poradí.

Malárie

Výskyt: Afrika, Latinská a Jižní Amerika, části Asie a Tichomoří

Malárii způsobuje krevní parazit Plasmodium, který přenáší nakažený komár. Hlavním příznakem je záchvat horečky doprovázený třesavkou a zimnicí, které trvají až několik hodin, poté dochází k prudkému poklesu teploty s výrazným pocením. Možnou prevencí jsou repelenty, moskytiéry a užívání léků proti malárii.

Témata:  očkování Chorvatsko

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 11:47

Dostupnost bydlení se lepší, v Česku je až 900 nájemních bytů, říká realitní expert

Jak se projeví tolik diskutované snižování úrokových sazeb na realitním trhu, jaký to bude mít vliv na ceny? Ačkoliv tuzemská ekonomika zažila za duben dramatičtější zvýšení inflace, než které očekávala ČNB, predikce ekonomů naznačují do budoucna spíše snižování úrokových sazeb. S očekávaným snižováním úrokových sazeb je pak spojeno zvýšení dostupnosti bydlení pro lidi s nižšími příjmy, a tedy i tlak na cenu. Současný stav realitního trhu je ve znamení pozitivní nálady a mírného oživení, jak dlouho tento trend vydrží? Na to serveru MoneyMAG.cz odpověděl realitní znalec a analytik Iztok Toplak.

Zdroj: Petr Hanisch

Další zprávy