Do Evropy míří speciální komando IS, tvrdí tajné služby. Má zabíjet

Francii a Belgii bezprostředně hrozí teroristické útoky. Tvrdí to belgické tajné služby. Zjistily, že přesně před týdnem Sýrii opustilo speciálně vycvičené a ozbrojené komando bojovníků Islámského státu, které míří do Evropy. Podle belgických vyšetřovatelů mají údajně teroristé několik cílů - je mezi nimi nákupní centrum nebo samotní policisté.

Ilustrační fotografie
reklama

Francii a Belgii hrozí další teror. Na svědomí by ho mělo mít údajně speciální komando islámských bojovníků. Ti jsou právě teď na cestě ze Sýrie do Evropy. Podle belgických tajných služeb se skupina radikálních islamistů chce dostat do západní Evropy na lodích a to z Řecka a Turecka. Odtamtud by pokračovala do Belgie a Francie.

Kolik přesně by bojovníků mělo být, ale belgičtí agenti tají - nebo to možná ani nevědí. Bezpečnostní hrozbu ale obě země neberou na lehkou váhu. "Musíme společně bojovat proti falešným dokladům. Víme, že teroristé si nechávají vyrábět falešné pasy v Sýrii a v Iráku a pak se na ně v malých skupinách dostanou bez problémů do Evropy," řekl francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Podle vyšetřovatelů by teroristé mohli v Evropě zaútočit ve velkých nákupních centrech ale i v restauracích s rychlým občerstvením. "Uvažujeme o ještě rozsáhlejším posílení kontrol na vnějších hranicích Evropské unie. Velkou roli by v tom měl sehrát hlavně Frontex, který by měl mít mnohem větší pravomoce," domnívá se francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Jedním z hlavních úkolů evropské agentury Frontex je totiž, kromě boje proti ilegální migraci, také infiltrace mezi teroristy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky