Vládní krize: Zeman přijal Tuhého a Chovance, spor o policii trvá

Plán sloučit některé policejní útvary vyvolal ostré koaliční pře. Hnutí ANO bude požadovat rezignaci ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), pokud ministr podepíše plánovanou reorganizaci policie ještě před středečním dohodovacím řízením koalice. Vzhledem k vládním neshodám se prezident Miloš Zeman sejde v pondělí s aktéry sporu, aby si vyslechl jejich názory.

Miloš Zeman
reklama

Prezident Miloš Zeman přijme v pondělí na zámku v Lánech znesvářené strany sporu týkajícího se reorganizace policejních složek.

Ta vyvolala ostré koaliční hádky i spory v policejním sboru. S prezidentem se na zámku sejde ministr financí Andrej Babiš i ministr vnitra Milan Chovanec. Zda se Zeman sejde s dalšími aktéry celé kauzy, hrad zatím neoznámil. Celou schůzku sledujeme online.

Situace se vyhrotila po nedělní tiskové konferenci, na které Babiš oznámil, že pokud Chovanec reorganizaci podepíše před koaličním dohadovacím řízením, bude vyžadovat jeho rezignaci. K nepodepsání reorganizace ale nevidí ministr vnitra důvod.

Kvůli plánovaným změnám rezignoval šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Podle Chovance ale není cílem reorganizace Šlachtu z útvaru odstranit, ale zefektivnit práci policie.

Podle Babiše jde ale o likvidaci útvaru, který se nebojí politiků a vyšetřuje citlivé korupční kauzy. "My tohle nechceme tolerovat, a proto křičíme," reagoval Babiš na námitky, že hnutí ANO zasahuje do pravomocí policejního prezidenta a celou věc politizuje.

Panují obavy, že se reorganizace dotkne živých kauz, jako je například probíhající kauza týkající se olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila.

Žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci podezření začali prověřovat. Od rána vyslýchali žalobci dvě osoby. Z olomouckého vrchního zastupitelství dorazil náměstek Pavel Komár a státní zástupce Pavel Šereda.

Komár po výslechu potvrdil, že došlo k dotazování u dvou osob. "Nekomentujeme dopředu průběh prověřování ani jakéhokoliv trestního řízení v této fázi," reagoval na dotazy novinářů ohledně následujících kroků Komár.

Na předvolání Tuhého a Laubeho reagoval ministr vnitra Chovanec: "Služební záznamy obsahují obavu, že šlo o nátlak s cílem změnit rozhodování obou generálů ve věci připravované reorganizace."

"Pokud by mělo jít o účelové chování státního zastupitelství s cílem ovlivnit nezávislé rozhodování jiné instituce, pak jde o naprosto skandální záležitost," stojí ve vyjádření ministra vnitra. 

Témata: Zeman, Miloš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky