Babiš: Pokud bude reorganizace policie, ať Chovanec odstoupí

Napětí ve vládní koalici stále stoupá! Pokud ministr vnitra Milan Chovanec v úterý podepíše dokument o reorganizaci policie, hnutí ANO bude žádat jeho hlavu. Podle nich je v takovém případě koaliční smlouva jen cár papíru. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš navíc pokládá dění okolo policejní reformy a hon na jeho osobu, protože prý ostatním překáží.

Andrej Babiš
reklama

Chovanec lže a Babiš fušuje do věcí, do kterých mu nic není – takto ostře se do sebe v neděli pustili koaliční partneři kvůli reformě policie. " Ale nikdo nepotřebuje žádnou reorganizaci. To je jenom zástěrka," tvrdil na tiskové konferenci Andrej Babiš.

"Já jsem si nevšiml, že by ministerstvo financí mělo dosah na policii," bránil se Babišovým zásahům do policie ministr vnitra Milan Chovanec.

Zatímco Andrej Babiš mluví o reformě jako o šaškárně, podle Milana Chovance je dobře připravená a chce se pod ni po úterní Bezpečnostní radě státu podepsat. "Jediné, co může ten podpis zastavit, je, že to má dopad do živých kauz," řekl Chovanec s tím, že ale nepředpokládá, že by to dopad na živé kauzy mělo.

"Pokud to udělá, tak určitě budeme požadovat, aby odstoupil. Protože tím pádem je koaliční smlouva jen cár papíru, který nechce nikdo respektovat," řekl ostře Babiš.

Jenže Babišův názor nesdílí ani poslední koaliční partner – lidovci. Pokud se tedy ukáže, že se reforma nedotkne živých kauz. "To, co je zcela primární, je, aby policie fungovala – padni komu padni – skutečně šla po těch kriminálnicích, kterých se chceme zbavit," řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Příležitost komentovat vládní krizi nevynechal ani předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. "To, co dělá ANO, není nic jiného než nepřípustný politický tlak na politicky neutrální policii," tvrdí Kalousek.

Babiš pak odpoledne prohlásil, že ČSSD, lidovci a TOP 09 se proti němu spikli. "Tady se organizuje hon na mě, aby mě donutili odejít z politiky, protože já i naše hnutí samozřejmě vadíme," je přesvědčen Andrej Babiš.

Zároveň ale vyloučil, že by ANO z vlády odcházelo. Koalice se tak ocitá na okraji propasti - co bude v případě podpisu reformy a neodstoupení Chovance - nedokázal nikdo říct. Už zítra se ale hlavní aktéři sejdou s prezidentem Milošem Zemanem. V úterý zasedá Bezpečnostní rada státu. Na středu je naplánované koaliční jednání.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky