Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vozíte kolo vzadu na autě? Můžete přijít o řidičák. Tohle je letos jinak

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vzít si na dovolenou kolo je mezi Čechy v poslední době velmi populární. Přemisťovat kolo na střeše auta nebo tažném zařízení ale není žádná legrace. Legislativa je totiž v těchto případech velmi přísná.

Připevnit si kolo do nosiče na tažném zařízení auta bylo až do letošního roku pro řidiče poměrně obtížné. Zadní registrační značku totiž museli odmontovat z auta a připevnit ji na nosič, aby byla dobře viditelná. To bylo ale nejen zdlouhavé, ale taky pracné, a tak se mnozí řidiči snažili tento příkaz obejít.

Místo toho, aby složitě přemisťovali značku sem a tam, pořídili si třetí, neoriginální, SPZ nebo nálepku s čísly. Jenže v Česku doposud platilo, že řidič mohl vlastnit jen dvě registrační značky, používání třetí bylo nezákonné, i když policisté někdy jejich kopie tolerovali.

Od 1. ledna 2016 se ale změnila vyhláška o registraci vozidel a řidiči mohou o třetí registrační značku zažádat na registru vozidel. Její výroba trvá dva týdny a zaplatíte za ni 600 Kč. Znamená to také, že policie už nic jiného kromě třetí originální značky uznávat nebude.

Pokud i přesto vyjedete na silnice s nelegální SPZ, hrozí vám pokuta 5 - 10 tisíc korun a může vám být uložen i zákaz řízení na 6 měsíců - 1 rok.

Témata:  auta cyklisté

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy