V Česku chybí vakcíny proti meningitidě. Důvod je zarážející

V České republice je nedostatek vakcín proti meningokoku typu B. Pro malé děti je tato nemoc velmi nebezpečná a v každém druhém případě končí smrtí. VZP přitom v květnu spustila akci, kdy jednu dávku nabízí zdarma a klienti tím mohli ušetřit 2600 korun.

Očkování, ilustrační fotografie
reklama

Vakcínu proti meningokokům ze skupiny B v České republice v současné chvíli nikde neseženete. "Mně přišlo zvláštní, že pojišťovna začátkem května spustí akci a v půlce května vakcína není," všimla si i maminka Zuzana Vaňková.

"Dneska to přišlo počítačem jako zpráva, že není očkovací látka. Ptají se na to rodiče, zájem je. A já jim můžu říct jen to, že si je dám do pořadí," sdělila dětská lékařka z Liberce Josefína Mindžáková.

Paní Vaňková je jednou z mnoha maminek, které chtěly svoje dítě nechat naočkovat proti nemoci, která, když propukne, je tak nebezpečná, že na ni 50 % nakažených dětí umírá. "Nejhorší průběhy jsou u dětí od 2 let do 5 let, kde to končí bohužel i smrtelně," říká Mindžáková.

"Tam jsou potom velmi rychlé průběhy. Ráno je dítě ještě relativně zdravé a večer už je velký problém. Tam je průběh hodinový," dodala lékařka.

Akci pojišťovny paní Vaňková uvítala, protože díky ní měla mít jednu z dávek zdarma. Její syn je po 6 operacích srdce a přeočkování chtěli stihnout do Danova nástupu do školy. "Kontaktovali jsme pediatra, že chceme Danečka očkovat a stihnout to do září," uvedla maminka.

"Nás ta situace opravdu mrzí. VZP dál nabízí ten příspěvek až 2600 korun. Bohužel není v našich silách zajistit, zda a kdy dodavatel dodá dostatek vakcín," omlouval se mluvčí VZP Oldřich Tichý.

"Doručení dalších dodávek vakcíny Bextero do ČR očekáváme koncem tohoto měsíce," doplnil Jakub Hoffmann, mluvčí dodavatele vakcíny, společnosti GSK.

Zásoby vakcíny skončily údajně ve Velké Británii. "Anglie je bohatá země, tak to skupuje pro svoje děti, kde to bude očkovat všem dětem celoplošně zdarma a to je důvod, proč není očkování pro naše děti. A to mě opravdu šokovalo," zdůraznila Danova maminka.

Paní Vaňková zkoušela vakcínu objednat přímo u dodavatele. Neúspěšně. "To byl další šok. Neodpověděli, proč není, ale že si ji můžeme objednat v Anglii anebo v Albánii, tak to už pro mě byla trošku silná káva," uzavřela Vaňková.

Témata: očkování

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky