Spor ve vládě: Babiš a Bělobrádek používají při hádkách nezvykle ostrý slovník

Hádka mezi šéfy dvou vládních stran už se přenesla i mezi řadové koaliční poslance. Předsedové hnutí ANO a KDU-ČSL si mezi sebou vyměnili několik urážek. Padala slova "diletant" nebo "neumětel". Ke sporu exkluzivně pro televizi Nova vyjádřil i prezident Zeman.

Pavel Bělobrádek
reklama

K hádce mezi dvěma vicepremiéry o rozpočtu se poprvé vyjádřil i prezident. "Koaliční krize nespočívá v tom, že si politici nadávají. Koaliční krize spočívá v tom, že jedna ze stran odchází z vlády, nejen tím vyhrožuje," prohlásil Miloš Zeman.

V krizi, která začala hádkou o rozpočet, používají předsedové koaličních stran nezvykle ostrý slovník. "To je spíš na docenta Choholouška než na reálnou debatu. Vědě a výzkumu nerozumí vůbec a to, že říká, že jde o peníze, které jsou neuchopitelné, to je otázka na hranici diletantismu," prohlásil Bělobrádek.

"Budeme to řešit. Já nevím, co je na tom diletantského. Nechápu to. Mě strašně pobavil výrok pana ministra Bělobrádka, který říká, že já jsem vlastně ministr financí proto, abych vybral peníze na to, aby je vláda utratila," rozčiloval se Babiš.

img-responsive

Andrej Babiš | foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

O hádkách svých šéfů se už mluví i mezi poslanci. "Já názory pana místopředsedy vlády k vědě, výzkumu a inovacím mohl přirovnat ke stejnému panu doktorovi, kterého tedy cituje. Jeho komentáře k těmto záležitostem jsou na hranici amatérismu," řekl Jaroslav Pilný z ANO.

"Někdy se do toho pletou emoce, ale vždycky je potom dobré zklidnit situaci a soustředit se na věcné projednávání," poukázal naopak poslanec KDU-ČSL Jaroslav Klaška. "Pan ministr Babiš se trošku diví, že byl přehlasován ve vládě. Já myslím, že pan ministr má stejný hlas jako kterýkoliv jiný. Já to nepovažuji za velký problém pro koalici," myslí si Václav Votava (ČSSD).

Hádka, která začala při prvním letošním jednání o rozpočtu, se už stala i terčem politické satiry. Celou situaci v koalici si teď předsedové stran vysvětlit na mimořádné schůzce, která bude příští středu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky