Inspektoři kontrolovali stánky v Česku. Výsledky dopadly špatně

Česká obchodní inspekce (ČOI) informovala, že o víkendu 21. a 22. května provedli inspektoři kontroly na třech akcích po celé republice. Více než polovina stánkařů kontrolou neprošla.

Stánkový prodej, ilustrační fotografie
reklama

Inspektoři kontrolovali stánkaře na Potštejnské pouti v Královéhradeckém kraji, výstavu Hobby v Českých Budějovicích a Slavnosti chřestu v Ivančicích v Jihomoravském kraji.

Nejhůř dopadla kontrola v Potštejně. Zde inspektoři zkontrolovali 8 stánkařů a všichni měli nějaký problém. Nejčastěji prodejcům chyběli informace o ceně zboží. Ve třech stáncích zabavili inspektoři 81 kusů padělků značek Burberry, Minions a Spongebob. Škodu ČOI odhaduje na 410 500 Kč. Inspektoři udělili několik pokut na místě, padělané zboží dále prověřují a trest bude vynesen později.

V Ivančicích zkontrolovali inspektoři tři atrakce (ruské kolo, skákací hrad a dětská manéž) a devět stánků. Atrakce prošly kontrolou bez problémů, stánkaři však dopadli o poznání hůře. Zákon podle ČOI porušili majitelé čtyř stánků, se kterými bylo zahájeno správní řízení.

Nejlépe dopadla kontrola v Českých Budějovicích. Zde inspektoři zaznamenali problém pouze u čtyř stánků z dvanácti kontrolovaných. Jednalo se však o menší provinění, za které udělila ČOI pokuty v celkové výši 4000 Kč.

Vzhledem k velkému počtu zjištěných pochybení či porušení zákona, plánuje Česká obchodní inspekce zvýšit počet kontrol stánkového prodeje na poutích a slavnostech.

Témata: ČOI | stánkový prodej

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky