V Chorvatsku zavádějí novou vyhlášku. Hrozí tisícové pokuty

Chorvatská města Split a Dubrovník, které každoročně navštíví statisíce Čechů, zavádějí novou vyhlášku, která turistům zakazuje chodit v historickém centru města jen v plavkách. Kdo by nařízení porušil, zaplatí pokutu ve výši tisíců korun!

Chorvatsko, Split
reklama

Chorvatům došla s polonahými turisty trpělivost už vloni, vyhlášku tak avizovali dlouho dopředu. Navíc na některých menších ostrovech platí podobné zákazy už dávno a zóny, kam se nehodí chodit pouze v plavkách, jsou označeny cedulemi.

Teď ovšem podobný zákaz schválila dvě nejznámější chorvatská přímořská města, Split a Dubrovník. Obě mají v centru města památky zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. A to, že se mezi nimi procházejí turisté jen v plavkách, považovali místní za nedůstojné.

"Vyhláška zakazuje chodit v historickém centru Dubrovníku bez oblečení, částečně bez oblečení nebo v plavkách. Porušení této vyhlášky se bude trestat pokutou," uvedli zástupci města Dubrovník reportérům webu index.hr, když v dubnu o vyhlášce jednali.

Za porušení hrozí pokuta až 2 500 kun ve správním řízení, tedy v přepočtu až 9 tisíc korun! Nebo 1 000 kun (3 600 Kč), pokud ji hříšník zaplatí na místě. Pokuta až ve výši 10 tisíc kun (36 tisíc korun) pak hrozí tomu, kdo by do historického centra a na pěší zónu vjel autem.

Dubrovníkem se brzy inspiroval také Split, který schválil podobnou vyhlášku před dvěma týdny. Radní v centru města vyznačili tzv. zónu slušného chování. V té je zakázáno chodit bez oblečení, částečně bez oblečení nebo v plavkách.

Pokuty za porušení vyhlášky jsou ve Splitu ovšem nižší než v Dubrovníku. Na místě za porušení vyhlášky zaplatíte 500 kun (1 800 Kč), ve správním řízení případně 1 000 kun (3 600 Kč). Zóna, kde musí být turisté vhodně oblečeni, bude jasně označena.

"Je to jednoduché, do muzea také nemůžete jít v plavkách, tak by tak neměli lidé chodit ani po městě, které je v podstatě jedním velkým muzeem," píše web visitsplit.com, na kterém místní samospráva umísťuje informace pro turisty.

Podle webu aktuality.sk platí podobné zákazy třeba ve městě Jelsa nebo na ostrovech Hvar, Pag či Krk. Místní policisté ale většinou turisty jen upozorní, ale nepokutují je. 

Témata: Chorvatsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky