WHO varuje: Choroba podobná lepře se šíří mezi uprchlíky

Tropická choroba, kterou šíří hmyz ve válkou zničených oblastech, se rozšiřuje na Blízkém východě. Vhodné podmínky pro šíření vytváří krajina zpustošená občanskou válkou v Sýrii a terorem Islámského státu na území Iráku a Sýrie.

Uprchlíci, ilustrační fotografie
reklama

Před šířením nemoci, kterou přenáší drobný písečný komár, varuje ve své zprávě i Světová zdravotnická organizace WHO.
Onemocnění se rozšířilo v Sýrii, zejména v oblastech pod kontrolou ISIS, jako je Raqqa, Deir al-Zour nebo Hasakah.

Lékařská péče je zde minimální, nemocnice jsou zničené válkou nebo fungují jen velmi omezeně. Chybí lékařský personál.
Spolu s chronickým nedostatkem vody a hygieny se tu tak vytváří ideální živná půda pro písečný hmyz, který chorobu šíří.

Dřívější tvrzení kurdského Červeného půlměsíce, že nemoc se šíří i kvůli mrtvým obětem války, které zůstávají v ulicích, vyvrátili vědci z liverpoolského Institutu tropické medicíny. Ale i tak varují před nebezpečím nákazy: "Před vypuknutím války zde byla lékařská péče dobrá a nákazu se dařilo tlumit. Ale když začal konflikt, zdravotnický systém se zhroutil," popisuje doktor Waleed Al-Salem z lInstitutu tropickch chorob v Liverpoolu s tí, že infekce se může projevit dva až šest měsíců po nákaze.

Jak více než čtyři miliony Syřanů uprchly před válkou do sousedních zemí, nemoc se rozšířila do Turecka, Libanonu a Jordánska. Například v Libanonu bylo v letech 2000 až 2012 hlášeno šest případů nemoci. V roce 2013 pak už 1033 případů, z čehož 96 % byli syrští uprchlíci, uvádí Daily Mail s odkazem na zprávu libanonského ministerstva zdravotnictví. Stovky případů byly hlášeny také v Turecku a dalších okolních zemích.

Světová zdravotnická organizace varuje před dalším šířením nemoci, protože v uprchlických táborech je nedostatečná hygiena a lidé tu trpí podvýživou a nedostatkem lékařské péče.

Znetvořující tropická nemoc leishmanioza je parazitické onemocnění, kteřé se na člověka přenáší štípnutím bodavého hmyzu tropického a subtropického pásu. V chudých zemích způsobuje časté epidemie a může být smrtelná.

Nejzávažnější formou je tzv. černá horečka Kala Azar, kdy se parazit usazuje ve vnitřních orgánech člověka. Neléčená je smrtící.

Nejčastější formou je kožní leishmanioza, která se porojevuje poškozením tkání kůže, které se časem zahojí jizvou. Druhou kožní formou je pak mukokutánní leishmanioza, kdy se objevují hluboké rány v oblasti obličeje podobné lepře.

Témata: uprchlíci | WHO

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky