Cestovat na dovolenou autem se vyplatí. Podívejte se, kolik ušetříte

Patříte mezi ty, kteří si raději zaplatí celý zájezd včetně dopravy, aby se nemuseli o nic starat? Nebo raději vyrážíte na dovolenou po vlastní ose? Podívejte se, na kolik vás cesta autem do oblíbených zemí vyjde.

Auto, ilustrační fotografie
reklama

Tisící Čechů každoročně vyrážejí na dovolenou vlastním autem. Nevážou je tak žádné termíny cestovních kanceláří a do auta si mohou naložit, co uvezou. A když se navíc výdaje za cestu rozpočítají mezi několik lidí, vyjde daleko levněji, než byste si kupovali třeba letenku.

Nevýhodou cesty autem je fakt, že ve srovnání s letadlem trvá daleko déle. A pokud nechcete přijít k újmě na zdraví, musíte zařazovat přestávky nebo se střídat s dalším řidičem. Nesmíte také zapomenout na to, že dálniční úseky v zahraničí jsou většinou, stejně jako v Česku, zpoplatněny.

Důležité je i myslet na to, že za hranicemi mohou na silnicích platit jiné dopravní předpisy než v Česku. Pokud vám ale nic z toho nevadí, je pro vás cesta autem ideální. Na dovolené pak nemusíte celou dobu zůstat jen na jednom místě, ale sjezdit velký kus země.

Spočítali jsme pro vás výdaje na jednosměrnou cestu do oblíbených dovolenkových destinací Čechů, vždy z Prahy do hlavního města. Vycházeli jsme z nejkratší nebo nejschůdnější trasy prostřednictvím webu Mapy.cz. Ceny letenek jsou uvedeny při nákupu na poslední chvíli.

Chorvatsko

Chorvatsko patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější letní destinaci Čechů. A právě sem se nejvíce lidí vydává autem. Náklady na cestu jsou jen něco kolem dvou tisíc, takže při čtyřčlenné výpravě je to asi jako zpáteční jízdenka z Prahy do Ostravy.

Trasa: Praha - České Budějovice - Linz (Rakousko) - Štýrský Hradec (Rakousko) - Maribor (Slovinsko) - Záhřeb (Chorvatsko) 

Přehled ZDE

Itálie

Země na jihu Evropy láká nejenom na moře, ale pyšní se také množstvím antických památek. A pokud od nás vyjedete ráno, do večera můžete být v Itálii. Cesta autem vás přitom vyjde podobně draho jako letenka pro jednu osobu.

Trasa: Praha - Rozvadov - Mnichov (Německo) - Innsbruck (Rakousko) - Bolzano (Itálie) - Verona -Firenze - Řím 

Přehled ZDE

Francie

Západ Evropy láká na cestu autem především mladé lidi. Ti často vyrážejí jen se stanem a projíždějí celou Francii od Normandie až do Bordeaux. Nevýhodou Franci jsou drahé dálnice, když se jim ale vyhnete, můžete si užít skvělý a levný výlet.

Trasa: Praha - Rozvadov - Norimberk (Německo) - Mannheim - Saarbrücken - Remeš (Francie) - Paříž  

Přehled ZDE

Španělsko

Jet do Španělska autem by asi napadlo málokoho, vždyť jen cesta tam zabere bez přestávek celý den. Jednomu člověku se cesta autem absolutně nevyplatí, skupina více lidí už na ní ale může ušetřit. Záleží, jestli se vám chce strávit 24 hodin na sedadle.

Trasa: Praha - Paříž (Francie) - Orléans - Bordeaux - Donostia - San Sebastián (Španělsko) - Soria - Madrid

Přehled ZDE

Slovensko

Slovensko je naopak zemí, kam by jen blázen utrácel za letenku. Společně s Chorvatskem jsou zeměmi, které Češi vyhledávají nejvíc. Může za to historické spojení obou zemí i úchvatná příroda. A cesta je takřka za hubičku.

Trasa: Praha - Brno - Bratislava 

Přehled ZDE
 

Maďarsko

Taky Balaton stále zůstává místem, kam se Češi rádi vracejí, navíc tu pro nás není tak draho, jako v jiných zemích. Výhodou je, že v Maďarsku fungují dálniční známky, nemusíte tak na každých pár kilometrech platit mýtné.

Trasa: Praha - Brno - Bratislava (Slovensko) - Győr (Maďarsko) - Budapešť

Přehled ZDE

Témata: auta | dovolená

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky