Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti se po zaregistrování ztrácí v Evropě. Evropské komisi došla trpělivost

Přijímání uprchlíků do Evropy
Přijímání uprchlíků do Evropy
Foto: Tomáš Zdechovský

Na migranty, kteří se po zaregistrování doslova ztrácí v Evropě, si chce podle britského serveru The Express posvítit Evropská komise. Podle ní by mohly být obličeje uprchlíků zaneseny do systému stejně jako otisky prstů.

Migranti mizí v Evropě takovou rychlostí, že Evropská komise chce vynaložit v přepočtu asi 820 milionů korun z kapes daňových poplatníků na technologii rozpoznávání obličeje, pomocí které by měli být migranti lépe sledováni.

Jen německé úřady ztratily přehled o 130 tisících migrantech, což je asi 10 procent všech uprchlíků v zemi. Do databáze by měly být zahrnuty už děti od šesti let, hranice se tak zřejmě posune ze stávajících 14 let.

Podle návrhu by navíc měly být údaje shromažďovány namísto dosavadních 18 měsíců až 5 let. Úřady by si tak měly snáze udržet přehled o tom, kam se tito lidé stěhují a kde se pohybují.

Jednalo by se o rozšíření databáze Eurodac, která shromažďuje otisků prstů pro identifikaci žadatelů o azyl i těch, kteří hranici překročí nelegálně. Eurodac byl vytvořen na podporu dublinského systému. Zatím však není známo, kdy bude technologie připravena k použití, podle listu to může být až v roce 2020.

Komise hlasitě kritizovala současná pravidla pro omezování shromažďování údajů žadatele o azyl. Členské státy EU nemohou podle listu kontrovat otisky prstů zadržených migrantů, kteří nemají žádný pobytový status a ještě nepodali žádost. Komise doufá, že nová technologie dostane celou migraci pod kontrolou.

Témata:  evropská komise uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy