Testy na sedmi školách odhalily drogy u každého čtvrtého žáka

Na Severní Moravě budou plošně testovat nezletilé na drogy. Poté, co v Orlové výsledek testování žáků základních škol všechny zaskočil, chtějí děti prověřit i další města v regionu. Mezi nimi Karviná i Bohumín. Obě města ale na žáky volí jiný způsob.

Ilustrační fotografie
reklama

Anonymní testy na sedmi základních školách v Orlové odhalily stopy extáze, marihuany a pervitinu. Pozitivní byl každý čtvrtý žák. Karviná, Havířov nebo Bohumín, to jsou další města, která se do boje proti užívání drog mladistvých zapojí. V Bohumíně otestovali odpadní vody a výsledek byl stejně šokující jako v Orlové.

Město se chce ale vydat jinou cestou než je plošné testování. "Nabízíme rodičům vyzvednutí zdarma a zcela anonymně testy na městské policii," vysvětlila TV Nova mluvčí města Bohumín Lucie Kolková.

V Karviné začnou děti testovat přímo. "My chceme jít cestou slinného stěru, máme na to už pracovní skupinu, máme už dohodu s řediteli," uvedl velitel městské policie Karviná Petr Bičej.

"Žádoucí by bylo, aby v každém školním řádu bylo zakomponováno, že to ten pedagog může kdykoli udělat," vysvětlila TV Nova velitel městské policie v Orlové Roman Galia. Rodiče podle odborníků mnohdy netuší, že se s jejich dítětem něco děje. A často si projevy pletou s pubertou.

V Orlové ročně drogově závislým vymění 35 tisíc kusů jehel, v Karviné devět tisíc a v Bohumíně narkomani vymění 6 tisíc stříkaček. přitom pervitin není pro děti nedosažitelnou drogou. Gram vyjde zhruba na 500 korun, z toho se dá připravit až 9 dávek. Dávka působí i několik hodin. Ve výsledku je tak levnější než alkohol.

Strážníkům z Orlové se ozývají i další města ze všech koutů republiky, která by děti také chtěla otestovat. 

Témata: školství | drogy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky