Vedra a sucho: Evropa se chystá na nejteplejší léto za 40 let

Meteorologové očekávají nejteplejší léto za posledních 40 let, zejména západní Evropa se bude potýkat nejen s rekordně vysokými teplotami, ale také s nejrůznějšími vrtochy počasí, které mohou napáchat spoustu škod. Teplé počasí i období sucha by mělo překonat rekord z roku 1976, kdy v Anglii vyschlo několik řek a množství velkých vodních nádrží. Vodní nádrž Cartherall zůstala suchá až do roku 2007.

Sucho, ilustrační fotografie
reklama

Podle předpovědi očekávají britští meteorologové vlnu veder, padat by měly 40 let staré rekordy, kdy se teplota držela nad 32 stupňů po 15 dní. Už nyní panuje průměrně teplejší počasí.

To by podle Jamese Maddena z Exacta Weather mělo vydláždit cestu extrémně teplému červnu a červenci a to zejména kvůli vysokému tlaku, který se tvoří nad oblastí Bermud.

Rekordní suché období a vysoké teploty očekává i americký kontinent. Zatímco sever zasáhnou dlouhotrvající sucha a vedra, jihovýchod by měly sužovat silné bouřky.

"Červenec může být překvapivý, jelikož se může vyskytnout oslabení bouří, ale spíš si myslím, že červen, červenec a srpen přinesou sérii období mimořádných veder," sdělil odborník na dlouhodobé předpovědi Paul Pastelok ze společnosti Accuweather.

Dlouhotrvajícímu suchu čelí podle amerického portálu CBS farmáři již čtvrtý rok po sobě. Americká vláda musela v loňském roce učinit ohromná opatření kvůli nedostatku vody.

Extrémnímu suchu čelí podle výzkumu NASA i oblast jihovýchodní Evropy, východního středomoří a severu Afriky, kde je podle výzkumu situace nejhorší za posledních 900 let.

Témata: počasí | sucho

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky