Dejte si pozor. Inspektoři odhalili vepřové maso se salmonelou

Inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalili nebezpečnou šarži vepřového mletého masa. V produktu, který byl nabízen v obchodech řetězce Lidl, našli bakterie rodu salmonella, které způsobují salmonelózu.

Vepřové maso, ilustrační fotografie
reklama

Maso mělo datum použitelnosti do 30. 4. 2016 a na pultech obchodů se už nenachází. Nicméně inspektoři se obávají, že by nebezpečné maso mohli mít lidé doma v mrazáku. "SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby danou šarži potraviny nekonzumovali," vyzval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Kontaminované maso nese značku Čerstvá porce - Vepřové mleté maso 100%, prodávalo se v půl kilovém balení s číslem šarže 154511316005. Maso na český trh dodávala společnost Hamburger Pini a pochází z Polska.

Bakterie rodu Salmonella způsobují akutní průjmové onemocnění, salmonelózu. V Česku jsou ročně hlášeny desítky tisíc případů nákazy. Nemocný si projde doslova peklem, trápí jej kolikové bolesti břicha, bolesti hlavy, horečka, zvracení a velmi časté průjmy.

Řetězec Lidl měl problémy už před necelými třemi týdny. Inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce tehdy přikázali okamžité uzavření lanškrounského supermarketu. Obchod byl plný okousaných potravin a myšího trusu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky