Novinář se dostal do buňky džihádistů. Chtěli, aby se odpálil

Unikátní pohled do duší radikálních džihádistů v Evropě ukazuje dokument francouzského novináře. Ten se dostal i se skrytou kamerou mezi skupinu teroristů a strávil mezi nimi půl roku. Nakonec dostal úkol vystřílet noční klub a odpálit na sobě sebevražednou vestu...

Ilustrační fotografie
reklama

Reportér se skrývá za pseudonymem Saíd Ramzi. Je mu devětadvacet let, má africké kořeny a je muslim. Mezi Alláhovy vojáky, jak si skupina teroristů říkala, se infiltroval snadno. Jen na Facebooku chvíli sledoval lidi, kteří šířili radikální názory a podporovali džihád. Když je oslovil, brzy ho pozvali mezi sebe.

Saíd Ramzi se nejprve setkal s "emírem". Ukázalo se, že je to Francouz tureckého původu. Emír šel hned k věci. Už na první schůzce Ramzimu navrhoval, aby spáchal sebevražedný atentát a odešel tak do nebe. "Pojď do ráje, bratře. Čekají tam naše ženy s anděly a služebníky. Budeš mít palác, okřídlené koně s rubíny," přesvědčuje emír na tajné nahrávce reportéra.

Ten hraje hru dál, ale později se vyjádřil k úrovni těchto šiřitelů pokřiveného islámu. "Jsou to fastfoodoví islamisti, co o víře, kterou se ohánějí, stejně nic nevědí. Neviděl jsem tam žádný islám, ani touhu zlepšit svět. Jsou jen frustrovaní, ztracení a snadno manipulovatelní mladí lidé. Bohužel se narodili do doby, kdy je tu Islámský stát. Jsou to jen děti, které něco hledají a najdou tohle," smutní v reportáži Saíd Ramzi.

Nakonec, po zhruba půl roce, dostal i on jasný příkaz k útoku. Ze syrského města Rakka se do Francie vrátil jeden z bojovníků Islámského státu Abu Suleiman. Saíd Ramzí se s ním měl sejít, ale místo ostříleného bojovníka na něj čekala jen žena, která mu dala dopis s instrukcemi. Měl vystřílet noční klub, pak počkat, než na místo dorazí policie a odpálit bombu připevněnou na těle.

Krátce poté Alláhovy vojáky zadržela policie. Bohužel ne všechny, a tak teď žije Saíd Ramzi v neustálé nejistotě a strachu a stále mu chodí výhrůžky od těch islamistů, kteří jsou ještě na svobodě.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky