Itálie přišla s převratnou novinkou. Bude to konec svobody pro uprchlíky?

V Evropě se pohybuje řada migrantů bez registrace a úřady tak o nich mnohdy nevědí ani základní údaje. To však nyní možná skončí. Itálie chce nově registrovat uprchlíky už na moři, tedy ještě dříve, než dosáhnou evropských břehů.

Přijímání uprchlíků do Evropy
reklama

Záchranné čluny operující ve Středozemním moři by mohly být podle agentury DPA vybaveny zařízeními na snímání otisků prstů a dalšími přístroji na prověření migrantů. Docházelo by tak k němu ještě dříve, než uprchlíci vstoupí na evropskou pevninu. Navrhl to italský ministr vnitra Angelino Alfano.

"Přehodnocujeme návrh na předložení plánu Evropské unii. Chceme využít záchranných lodí na identifikaci migrantů tak, aby se jim mohly otisky prstů a identifikační údaje odebírat ještě na moři během záchranných procesů. V takovém případě bychom neměli centra na souši, ale hotspoty na moři," vysvětlil svůj plán Alfano.

Italský ministr to uvedl na společné tiskové konferenci s eurokomisařem pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitrisem Avramopulem při příležitosti otevření migračního úřadu Evropské unie v sicilské Catanii. Avramopulos považuje návrh za "zajímavý" a hodný uvážení.

"Je tu velká šance, že bude přijat, ale měli bychom posoudit všechny otázky, též z právního úhlu pohledu," uvedl s tím, že lidskoprávní skupiny jsou vůči zřizování hotspotů kritické. Organizace Amnesty International například tvrdí, že tento systém může vést k svévolnému zatýkání, nucenému snímání otisků prstů a nezákonným deportacím.

Italské a řecké úřady zřídily v loňském roce takzvané "hotspoty", jejichž účelem je zaregistrovat příchozí migranty a oddělit uprchlíky, kteří mají právo podat žádost o azyl od takových osob, které úřady s největší pravděpodobností vrátí. Tyto hotspoty by tak mohly být nahrazeny prováděním registrací ještě na moři.

Témata: Itálie | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky