Obchodníci budou muset povinně dávat prošlé potraviny charitě

Obchodní řetězce budou povinně dávat vyřazené, ale zdraví neškodné potraviny bezplatně na charitu. V opačném případě je čeká mnohamilionová pokuta. Vyplývá to z vládního návrhu novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích.

Supermarkety, ilustrační fotografie
reklama

Senát schválil novelu zákona, která obchodním řetězcům zakazuje plýtvat jídlem. Vyřazené potraviny budou muset povinně předávat na charitu, v opačném případě jim totiž hrozí pokuta až 10 milionů korun.

Nařízení se týká všech neprodejných potravin - tedy takových, které mají poškozený obal, nebo prošli spotřební lhůtou, ale jsou stále zdraví neškodné. Darování potravin je přitom povinné pro obchody s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních.

"(Jde o) vytvoření zvláštního režimu umožňujícího distribuovat bezplatně charitativním a humanitárním organizacím potraviny, které zcela nenaplňují některé požadavky potravinového práva, avšak jsou stále bezpečné," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Samotné obchody tento nápad vítají. "Klíčové je mít důvěryhodného partnera, který je pro nás zárukou toho, že potraviny půjdou potřebným," uvedl mluvčí jednoho z řetězců Václav Koukolíček.

Senátoři o zákoně debatovali 1,5 hodiny, nakonec ho schválili beze změn. Někteří ale uvažují o podání ústavní stížnosti. Zákon totiž nařizuje obchodům potraviny darovat pod 10 milionovou pokutou. 

Témata: supermarkety | potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky