Politik, kterého se bojí celý svět: Stane v čele USA?

S probíhající republikánskou kampaní se stále jasněji rýsuje kandidát, který zřejmě získá podporu Američanů v republikánských primárkách: Donald Trump. S tím, jak jeho šance na získání republikánské nominace rostou, ale podle Anny Vlachové ze serveru EuroZprávy.cz s odkazem na server Politico rostou i obavy světa z toho, co by prezidentství Donalda Trumpa znamenalo.

Donald Trump, autor: Michael Vadon by CC-BY-SA-4.0
reklama

Má Trump šanci vyhrát?

Podle serveru světoví lídři „propadají panice", protože se obávají, že se Donald Trump, kontroverzní republikánský kandidát na prezidenta Spojených států, stane novým americkým prezidentem.

„Podle více než dvaceti amerických a dalších zástupců vlády se Donald Trump stal počátečním tématem snad každé mezivládní komunikace. Světoví lídři požadují vysvětlení po Obamovi, viceprezidentovi Joe Bidenovi, ministru zahraničí Johnu Kerrym, ministru obrany Ashovi Carterovi a obchodním zástupci Michaelu Fromanovi na setkáních, soukromých večeřích i během telefonních hovorů," uvádí server.

Lidé podle něj obávají Trumpova vítězství, protože nevědí, co by tato politická změna znamenala pro Spojené státy i pro celý svět. Server také podotýká, že se je prezident Obama snaží ujistit, že Trumpova nominace ještě zatím není jistá a že i v případě nominace ho pravděpodobná demokratická kandidátka, Hillary Clintonová, bude schopná porazit.

Tento postup ale podle serveru už není příliš přesvědčivý, protože v něm Obama pokračuje již půl roku a šance Donalda Trumpa se mezitím stále zvyšují.

Trump politiky děsí

Zahraniční lídři se proto snaží co nejrychleji uzavřít nové smlouvy s USA, dokud je u vlády stále prezident Obama. Připravují se tak na možnost, že se Trump stane příštím prezidentem USA. Server podotýká, že se mnozí již nyní bojí proti Trumpovi vystoupit v obavách, že až se stane prezidentem, bude si s nimi chtít vyřídit účty.

„Lidé se bojí, co to pro ně bude znamenat: pro jejich obchod se zbraněmi, obchodní smlouvy, mezinárodní finance a aliance, na které spoléhají," podotýká server.

Peter Mandelson, bývalý britský člen vlády a bývalý eurokomisař pro obchod, uvádí: „Jakkoliv se lidé stranili George W. Bushovi nebo byli zklamáni Obamou, na Trumpa se dívají jako na mimo Richterovu škálu. Důvodem není to, že by byl hloupý – to si nikdo nemyslí, ale to, že je přezíravý, bezohledný a ochotný říct cokoliv, aby získal hlasy. A to lidi děsí."

Jiní lidé se pak podle serveru obávají, že nástup Trumpa by znamenal vzestup amerických nacionalistů, jelikož se mnohá jeho řešení s jejich návrhy shodují.

Dalším argumentem Obamovy administrativy na uklidnění situace okolo Trumpa je podle serveru tvrzení, že i kdyby Trump zvolen byl, většinu ze svých slibů, kterých se svět děsí, by nebyl schopen splnit.

„Politici po celém světě se snaží rozluštit, jak vážně Trump myslí to, co říká. Někteří se domnívají, že od slibů, které padly v rámci jeho kampaně, upustí, kdežto jiní se obávají, že alespoň některých se bude muset držet; a pro tyto lidi by splnění jakékoliv části jeho slibů byl problém," dodává server.

Témata: Trump, Donald | USA

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky