Vítali uprchlíky s otevřenou náručí, teď se proti nim brání. Co se stalo?

Švédsko mělo v minulosti pověst otevřené země, která uprchlíky vítala s otevřenou náručí. Tato situace je ale podle všeho již minulostí a v zemi se objevují i skupiny, které se zemi snaží před uprchlíky chránit.

Přijímání uprchlíků do Evropy
reklama

Uprchlíků je příliš

Za minulý rok Švédsko přijalo 160 tisíc uprchlíků, což je v přepočtu na počet obyvatel nejvíce v celé Evropské unii.

Ačkoliv zpočátku převládaly pozitivní nálady a mnoho lidí se podle amerického zpravodajského serveru NPR stále domnívá, že uprchlíci pozitivně přispějí k pracovní síle státu, s příchodem uprchlíků roste i podpora lidí pro antiimigrační Švédskou demokratickou stranu. Lidé se podle serveru obávají kulturních rozdílů a nedostatečné integrace uprchlíků.

Někteří však zacházejí ještě dále a rozhodli se svou zemi před uprchlíky chránit. Vznikají tak skupiny švédských občanů, které se zaměřují na boj proti migrantům a ochranu místních obyvatel.

Obrana proti uprchlíkům

Jednou z nich je radikální skupina, která se nazývá Ódinovi vojáci. Vznikla v říjnu 2015 ve Finsku v reakci na drastický nárůst počtu migrantů ve Finsku. Skupina se ale rozšířila i za hranice země. Jak informovaly švédské noviny Helsingborgs Dagblad, skupina založila několik svých odnoží „zejména v jižním a středním Švédsku."

„Skupina sama sebe popisuje jako noční hlídku, která chce učinit města bezpečnými pro všechny. Organizace tvrdí, že plní vakuum, které vytvořila policie a další orgány," vysvětlují a dále podotýkají, že se skupina pokusila pořádat náborové setkání, ale setkala se s protesty místních.

Lidé se ale snaží uprchlíkům bránit nejen na zemi, ale i na moři. Ruská zpravodajská agentura Ruptly na svém videu představila skupinu říkající si „Národní budoucnost".

Ta dle slov jejího velitele monitoruje a hlídkuje mezi švédským a dánským pobřežím. Snaží se hledat ilegální pašeráky, kteří z Dánska do Švédska pašují uprchlíky. Uvádí, že Švédové a celkově seveřané nemohou pokojně žít s muslimy.

„Ve Švédsku máme spousty případů násilného chování muslimů. Nefunguje to. Nemůžeme je tu mít. Měli bychom jim pomoci, ale ne ve Švédsku," vysvětluje na videu. Pokud se jim podaří pašeráky najít, zavolají na ně švédskou pobřežní hlídku.

Situace se otočila

O tom, že se situace ve Švédsku otočila, mluví na svém serveru i televizní stanice Al-Džazíra. Uvádí, že se názor Švédů otáčí spolu s tím, jak roste kriminalita a extremismus. „Dnes je ve Švédsku asi 1,6 milionu lidí, kteří se narodili v jiné zemi – to je 16 % populace," uvádí.

Lidé se podle stanice obávají i velkého počtu lidí, kteří měli odejít bojovat do Sýrie – odhaduje se, že jich zatím je asi 300.

„Objevují se také násilné zločiny – během posledních několika měsíců se v azylových centrech a sousedstvích s velkým počtem migrantů odehrály vraždy a napadení," uvádí dále stanice.

Lidé se podle ní domnívají, že uprchlíků už je ve Švédsku příliš a země je nezvládá. Na to pak podle nich doplácí školy a systém sociálního zabezpečení.

Témata: uprchlíci | Švédsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky