Má vaše dítě zkušenost s drogami? Příznaky, jak to poznáte

Drogová závislost u dětí je v dnešní době reálnou hrozbou. Dostupnost různých omamných látek je totiž stále větší. A zejména v období letních prázdnin mají děti více času a příležitost s drogami experimentovat. Jak u svého potomka poznáte, že je na drogách? Čtěte, na jaké indicie se zaměřit.

Ilustrační fotografie
reklama

Pro děti jsou velmi psychicky náročné situace v přechodové době - vysvědčení, přechod na střední školu, rozvod rodičů, vážná nemoc v rodině, ztráta či smrt blízké osoby nebo přestěhování. Zmatek v hlavě mohou podle Národního informačního centra pro mládež řešit únikem do drogové závislosti.

Kromě očividných důkazů, že vaše dítě má zkušenosti s drogami, jako jsou drogy samotné, láhve od alkoholu, rozpouštědel, krabičky od léků, takzvaného nádobíčka (stříkačky a jehly, tamponky, filtry, kyselina, zapalovač ), dýmky, psaníčka, semena, nebo cigaretové papírky, jsou zde i méně nápadné příznaky:

1. Zhoršení prospěchu ve škole a absence, ztráta zálib. 

2. Noví přátelé, většinou starší či problémoví; krádeže, kriminalita. Problémy s penězi.

3. Časté používání žvýkaček
či bonbonů proti zápachu z úst, velmi časté používání kapek do očí či nosu.

4. Chat a internetové diskuse na stránkách s drogovou tématikou.

5. Zastávání se drog, pseudofilozofování, intenzivní zaobírání se drogovými otázkami.

6. Změny v chování, ve stravovacích návycích (nechutenství, žravost, náhlé zvýšení spotřeby mléka), zanedbávání hygieny; lhavost, spavost, předrážděnost, tajemnost, laxnost, bezstarostnost, ztráta zábran; vyhýbání se očnímu kontaktu.

7. Změny na těle a ve vzhledu jako jsou zarudlé oči, malé nebo rozšířené zornice, setřelá řeč, pach z dechu, kůže či oblečení, popáleniny na prstech, rtech, nadměrně suché rty, zarudnutí nosu, krvácení z nosu, známky opilosti, kolapsové stavy, zhoršení akné, vpichy a modřiny (např. odmítání nosit krátký rukáv!), motorický neklid či jindy nemotornost, neobvyklá únava, záchvaty, náhlý úbytek hmotnosti.

Témata: studenti | drogy | děti | lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky