Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čtvrtina deváťáků z Orlové měla pozitivní test na drogy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Drogové testy prováděné na základních školách v Orlové prokázaly hrozivou skutečnost. Téměř 25 % tamějších žáků devátých tříd mělo pozitivní výsledek.

"Naše původní odhady, že asi 30% žáků devátých tříd bude mít zkušenosti s drogami, se v podstatě potvrdily. Nečekali jsme však, že tolik žáků bude brát tzv. tvrdé drogy,“ řekl velitel Městské policie Orlová Mgr. Roman Galia.

"Testy prokázaly přítomnost amfetaminu, metamfetaminu, THC, extáze nebo opiátů v těle testovaných dětí. Nejčastěji užívanou drogou je pervitin,“ řekl dále Galia.

Výzkum proběhl v rámci preventivního programu "Škola jako bezpečné prostředí“, na kterém se mimo jiných podíleli ředitelé základních škol v Orlové, Městská policie Orlová a Výzkumný ústav vodohospodářský.

"Nejprve jsme testovali odpadní vodu ze základních škol odebranou přímo u paty budovy,“ vysvětluje Galia. "Když výsledky prokázaly přítomnost drog, přistoupili jsme se svolením rodičů a za pomoci ředitelů škol k testování slin a dotazníkovému šetření žáků devátých tříd. Několik z nich přiznalo, že s drogami experimentovali.“

Cílem projektu bylo potvrdit či vyvrátit děsivá čísla, která vyplynula z dřívějších šetření a z výměny jehel v místním protidrogovém centru K-Centrum, a hlavně informovat rodiče o tom, že jejich děti mají vážný problém s drogami, který by se měl řešit.

"Na základě zjištěných výsledků budeme následně realizovat celou řadu dalších opatření, kterými hodláme tento neutěšený stav změnit,“ dodal na závěr Galia.

Témata:  studenti školství

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy