Seniory v domovech ohrožují smrtící koktejly léků. Dostávají jich moc

Lidé, kteří žijí v domovech pro seniory, jsou ohroženi nevhodnými kombinacemi léčiv. Naopak některé přípravky jim vůbec předepsány nebyly, přestože by je potřebovali, ukázala odborná analýza o které informuje dnešní vydání Lidových novin.

Důchodci, ilustrační fotografie
reklama

Zjištění přinesla čerstvá analýza neziskové organizace Ústav lékového průvodce (ÚLP) a klinických farmaceutů Nemocnice Na Homolce. Nezávislé šetření proběhlo v sedmi domovech pro seniory po celém Česku.

Formou anonymních dotazníků se do něj zapojilo přes 850 klientů. Ve třech zařízeních následně proběhl audit lékového profilu celkem 151 klientů, popisují Lidové noviny.

Výsledky ukazují, že senioři v domovech užívají v průměru šest až osm různých druhů léků na předpis denně. "Jde o kritickou hranici, kdy byměli být klienti pravidelně sledováni lékařem, aby jim přehodnotil účelnost a bezpečnost podávané medikace. Praxe však ukazuje, že většina klientů se dostává ke konzultaci s praktickým lékařem až v okamžiku, kdy se objeví problém,“ řekla LN vedoucí oddělení klinické farmacie Nemocnice Na Homolce Milada Halačová.

Témata: důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky