Kuřecí maso obsahovalo zakázané chemikálie. Nemáte ho doma?

Nepovolené polyfosfáty, které zadržují v mase vodu, objevili kontroloři Státní veterinární správy (SVS) v kuřecím mase z Polska, které se prodává i v Česku. Ačkoli je chlazené maso už po datu spotřeby, někteří lidé ho mohou mít doma zamražené. Zboží je možné vrátit v místě prodeje.

Ilustrační fotografie
reklama

"V kuřecím mase z Polska, prodávaném na českém trhu obchodní společností z Holešova ve Zlínském kraji, se nacházely nepovolené polyfosfáty, které zadržují v mase vodu," uvedl tiskový mluvčí SVS Petr Pejchal. Maso tak obsahovalo méně bílkoviny a více vody, než povolují předpisy, a jde tedy o klamání spotřebitele.

"Chlazené maso již bylo prodáno a je po datu spotřeby. Nelze však vyloučit, že ho někteří lidé mohou mít doma zamražené," varoval Pejchal. O pokutě pro prodejce rozhodne správní řízení. Za porušení veterinárního zákona lze uložit pokutu do výše jednoho milionu korun.

O jaký výrobek se jedná?

Kuřecí čtvrtky chlazené, třída jakosti A, PL 24174302 WE, INTER-NATURAL Krzysztof Wiewióra 43-300 Bielsko-Biala Rychlińskiego 30/4, datum výroby 7. 3. 2016, datum použitelnosti 12. 3. 2016, šarže č. 554.

Pokud máte doma maso s touto etiketou, neváhejte a utíkejte zpátky do obchodu, kde je možné zboží vrátit, a to i přesto, že už je po datu použitelnosti. Úřední veterinární lékaři odebrali vzorky kuřecího masa od stejného polského dovozce v dalších dvou provozovnách ve Zlínském kraji, výsledky ale zatím nejsou známé. "Snahou je v maximální možné míře ochránit zdraví spotřebitele," zakončil Pejchal.

Témata: Kuřecí maso

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky