Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Období vypalování trávy a klestí je tady. Pozor na vysoké pokuty

Hasiči, ilustrační fotografie
Hasiči, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Hasiči varují. Začíná období, ve kterém často vznikají rozsáhlé požáry při vypalování trávy nebo klestí. To je přitom zakázané. Zatím největší z nich zaměstnal včera stovku hasičů na pomezí Zlínského a Jihomoravského kraje.

Sotva skončila zima, už začíná pro hasiče snad nejtěžší období. S oteplením nastupují série požárů v přírodě - hoří lesy, louky, pole nebo tráva okolo železničních tratí.

Velkou spoušť nadělal včerejší požár u Javorníku na Hodonínsku. Těžká hasičská technika se úzkými lesními cestami dostávala jen obtížně. A hasiči tak museli hasit i lopatami.

A výsledek pálení klestí? 8 hektarů zničeného lesa, škoda přes milion korun. Obdobný požár pro techniku na nepřístupném místě likvidovali hasiči před pár dny na Vsetínsku u Huslenek. Plameny zastavili těsně před vzrostlým lesem. Hodně jim pomohl vrtulník, který včera u Javorníku kvůli větru nemohli nasadit.

Jen za víkend hořelo na desítkách míst napříč republikou - lesy třeba u Horního Štěpánova na Prostějovsku, v Zašové na Vsetínsku nebo v Chvalčově na Kroměřížsku. Vypalování trávy zbytečně zaměstnalo hasiče třeba u Olomouce, v Čekyni u Přerova, Plzni nebo Hrádku nad Nisou na severu Čech.

Hlavně zahrádkáři jsou zkrátka nepoučitelní - obyčejné vypalování trávy přitom může viníka požáru vyjít hodně draho. Pro fyzické osoby je pokuta až 25 tisíc, pro firmy a podnikatele dokonce až milion.

Témata:  požáry hasiči

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy