Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tvrdší pravidla pro čerstvé držitele řidičáků? Návrh má mouchy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) chce změnit podmínky pro začínající řidiče. Odborníci jsou však skeptičtí.

Podle jeho návrhu by řidiči, kteří mají řidičský průkaz méně než 2 roky, mohli získat za první dva roky pouze 6 trestných bodů místo obvyklých 12. To by znamenalo, že nezkušený řidič udělá jeden velký přestupek (řízení pod vlivem alkoholu, ujetí od dopravní nehody, neposkytnutí první pomoci a další) a přijde o řidičské oprávnění. Jedná se o model, který se podle Ťoka osvědčil ve Velké Británii.

Předseda Asociace autoškol Ondřej Horázný pro Hospodářské noviny řekl, že tato opatření nebudou fungovat. „Lidé si udělají řidičák hned v osmnácti letech a na dva roky ho strčí do šuplíku, takže začnou řídit poté, co 2 roky neseděli za volantem, a budou pro okolí mnohem nebezpečnější.“

Asociace už před osmi lety navrhovala rakouský model průkazů na zkoušku. Řidič by musel po dvou letech absolvovat v autoškole přezkoušení z teorie, kurz bezpečné jízdy a sezení s dopravním psychologem.

Tyto úpravy jsou součástí návrhu nového bodovacího systému, který ministr připravuje. Jeho součástí by mělo být také zpřísnění bodového ohodnocení jízdy na červenou, překročení rychlosti a dalších, zvýšení pokut až na 75 tisíc korun a zavedení přesného sazebníku pokut. Odborníci však jeho návrhy kritizují.

Témata:  autoškoly auta

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy