Tajné služby už znají další cíl teroristického útoku IS

Islámský stát chystá další útoky. Podle serveru Sky News, který získal exkluzivní informace přímo od bojovníků IS, se další útok zaměří na jednu konkrétní skupinu – židovské děti.

Ilustrační fotografie
reklama

Teroristé ze skupiny IS mají rozpracované plány útoků na židovské děti v Turecku, konkrétně prý mají v plánu zaměřit se na školky, školy a střediska pro mládež.

Informace o tom, co zpravodajští úředníci označují jako „hrozící" útok stanici potvrdilo šest operativců z takzvaného „chalífátu", kteří byli zatčeni minulý týden v městě Gaziantep.

Nejpravděpodobnějším cílem útoku je istanbulská synagoga v Beyoglu, ke které patří také komunitní centrum a škola.

„S ohledem na tyto okolnosti byla přijata mimořádná bezpečnostní opatření, která jdou nad rámec už tak vysoké úrovně pohotovosti, ve které se turecké policie nachází. Stejně tak je v bdělosti i židovská komunita," uvedl zdroj stanice Sky News.

Podle zdroje také v Turecku každý den probíhají utajené protiteroristické zásahy a jsou přijímána stále nová opatření. „Je to víc než jen věrohodná hrozba. Jedná se o aktivní děj," dodal zdroj.

Série výhrůžek a specifické cílení na židovské děti přichází v době, kdy při sebevražedném útoku v Istanbulu 19. března zemřelo pět lidí, z toho čtyři Izraelci, dalších 35 lidí pak zemřelo o několik dní později v Bruselu.

Stanice také odkazuje na tajnou zprávu rozvědky, podle které po těchto dvou útocích IS „pokračuje v odhodlaném úsilí páchat další útoky v Turecku i jinde". „Nevíme, na kdy je útok naplánován, může to být v příštích 24 hodinách nebo v několika příštích dnech," dodal zdroj Sky News.

Témata: Islámský stát

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky