Papež líbal nohy muslimským uprchlíkům. "Jsme bratři," řekl jim

Papež František myl a líbal nohy uprchlíkům - a to bez ohledu na vyznání. Oslovoval je přitom jako "děti stejného Boha". Tímto bratrským gestem dal uprchlíkům najevo, že jsou vítáni. Jak totiž upozornil, obzvlášť nyní po teroristických útocích v Bruselu, panují ve světě protimuslimské a protiuprchlické nálady.

Papež František
reklama

"Máme různé kultury a náboženství, ale jsme bratři a chceme žít v míru," prohlásil při čtvrteční sváteční mši v italském uprchlickém středisku papež František. Aby dodal svým slovům na vážnosti, provedl přímo na místě posvátný rituál.

František poklekl a uprchlíkům svěcenou vodou v mosazném džbánu poléval nohy. Několik migrantů se rozplakalo. Na závěr jim chodidla usušil a políbil, informuje britský Daily Mail.

Stejný rituál provedl Ježíš se svými dvanácti apoštoly těsně předtím, než měl být ukřižován, aby zachránil hříšný svět. Papež František prý toto gesto udělal proto, aby vyvážil hrůzy, které mají na svědomí útočníci z Bruselu. Ti podle papeže krvavými útoky usilují o zničení bratrství a lidskosti.

Papež František během své návštěvy pozdravil zvlášť každého z 892 uprchlíků žijících v tomto středisku a nezapomněl ani pózovat na "selfie" fotkách. Pouze 12 lidem se ale dostalo té pocty, že by jim papež omyl osobně nohy. Mezi "vyvolené" patřily čtyři křesťanky z Itálie, čtyři katolíci z Nigérie, tři muslimové z Mali, Sýrie a Pákistánu a jeden vyznavač hinduismu z Indie.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky