Řidiči pozor. Možná porušujete zákon a ani o tom nevíte

Je to dopravní značka, která je k vidění snad na všech dálnicích a rychlostních silnicích u nás. Zakazuje vjezd nákladním autům do rychlého jízdního pruhu. Jenže od Nového roku nejenom jim.

Ilustrační fotografie
reklama

Od ledna se totiž význam značky Omezení jízdy v dopravním pruhu změnil. Na první pohled je ovšem vše při starém a v červeném zákazovém poli je pořád ten stejný náklaďák.

Problém je ovšem v tom, že nyní se omezení netýká jen velkých nákladních aut, která by pravděpodobně brzdila v rychlém pruhu ostatní řidiče. Nově se zákaz týká i dodávek a dokonce i některých kombíků nebo pickupů!

A podle ČT je dodávek a kombíků do 3,5 tuny v ČR více než půl milionu. A nejde tak o žádný okrajový problém, který se týká pár lidí.

Teoreticky by tak každá dodávka, která na dálnici jede levým, tedy rychlým pruhem, měla dostat pokutu, která ještě nedávno hrozila jen neukázněným šoférům náklaďáků a kamionů. Aby dodávky do levého pruhu vjet směly, musí být u značky ještě dodatková tabulka. Ta ovšem většinou chybí.

Ministerstvo si navzdory zjevné nedomyšlenosti novinky stojí za tím, že je změna v pořádku, i když o ní drtivá většina lidí nemá ani ponětí.

Že není změna jen kosmetická, ukázal test Ústředního automotoklubu (ÚAMK). Cesta dodávkou z Prahy do Ostravy se při dodržování nového významu značky prodloužila o celou hodinu.

Témata: auta | Nákladní auta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky